Șeful statului, Viktor Ianukovici este un lider important de partid. Dupa ce a ajuns in Rada, presedintele i-a urecheat în mod corespunzător pe deputati iar abia apoi, la ora 22:00, acestia au votat versiunea prezidențiala a proiectului de lege.

Dar, pentru a înțelege legaturile între Rada și oligarhi, este necesar să cunoastem realitatea ucraineană. Problema este ca o parte importanta a celor 445 de deputați ucraineni este controlata de oligarhi care joacă în această țară un rol mult mai important decât în vecina Rusia. Conform Forbes Ucraina, capitalul total al celor 100 celor mai bogați ucraineni reprezinta 37,5% din PIB (în Rusia și Statele Unite ale Americii, prin comparație, procentul este de 24% și, respectiv, 6%). Mulți oligarhi mai "micuti" sunt reprezentati in Parlament prin interpusi sau prezenti chiar in persoana. Potrivit jurnalistului Serghei Leshchenko, cu adevărat independenti sunt doar vreo 50 de deputati din 445.

Acum, în lumina ciocnirilor protestatarilor cu puterea si creșterea presiunii internaționale asupra regimului lui Ianukovici, multi oligarhi care anterior erau loiali regimului, incep sa se indeparteze de președinte. Pentru ei, perspectiva ca Ucraina să devină o a doua Republica Belarus, un fel de paria a comunitatii europene, nu este deloc un lucru pe care sa si-l doreasca. 

Regele oligarhilor ucraineni este proprietarul Capital Management, grup care controlează cea mai mare parte a industriei de oțel si cărbune din Ucraina, Rinat Ahmetov (foto). Averea sa este estimată la 15,4 miliarde de dolari, acesta fiind considerat unul dintre principalii sponsori ai "Partidului Regiunilor". Ahmetov detine, de asemenea, al doilea cel mai important canal de televiziune ucrainean și se zvonește că ar controla cel puțin 40 de deputați.

Aproximativ același număr de deputați este sub controlul proprietarului, în vârstă de 48 de ani, al grupului DF si canalului de televiziune Inter - Dimitri Firtash. In Ucraina se vorbeste adesea despre grupul Firtash-Liovochkin. Serghei Liovochkin, atrage atentia Die Zeit, până în luna ianuarie a fost șeful administratiei prezidentiale și, prin urmare, a avut o influenta mare asupra președintelui, cat si al parlamentului.

Multi oligarhi s-au asigurat în caz de schimbare a puterii si finanteaza atat partidul de guvernământ cat și opoziția.
"Se spune tot mai des ca Firtash ar oferi sprijin financiar partidului Udar al fostului luptator Vitali Klitschko", spune Die Zeit.

In mod deschis sprijina opoziția doar proprietarul companiei "Roshen" - Pyotr Poroșenko, adesea menționat drept "regele ciocolatei". Rusia este pentru Poroșenko principala piata de desfacere, dar oligarhul pledeaza, totusi, pentru apropierea Ucrainei de Europa.

Pyotr Poroșenko

În afară de oligarhii pomeniti, mai există așa-numita "familie", care include un grup de oameni de afaceri asociat cu Viktor Ianukovici și fiul său, Alexander Ianukovici. In ultimii ani, acest grup a derulat afaceri extrem de prospere.

Dacă în primele două luni de la declansarea protestelor de masă în Ucraina nu au fost semne că oligarhi precum Ahmetov sau Firtash ar fi început să întoarcă spatele lui Ianukovici, situația pare sa se fi schimbat. Dovada este incidentul din ultima miercuri, cand deputatii controlati de cei doi magnati aproape ca au doborat influenta lui Ianukovici in Partidul Regiunilor.

Un lucru este cert, subliniaza la incheiere Die Seit, scaunul lui Ianukovici incepe sa se clatine tot mai tare si din cauza loviturilor primite de la fostii amici, atotputernicii oligarhi.