'În cadrul ședințelor Adunării Generale a Acționarilor (AGA) Companiei Naționale Poșta Română S.A. (CNPR), care au avut loc în datele de 5, 6 și 10 iunie 2014, la care au participat reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informațională (MSI) și cel al SC Fondul Proprietatea (FP), s-a decis în unanimitate revocarea următoarelor persoane din calitatea de membri în Consiliul de Administrație (CA): Ion Smeeianu, Adrian Apolzan, Dinu Sava Malacopol, Andreea Dana Stănescu, Gelil Eserghep, Sorana Baciu (...) Ieri, 10 iunie 2014, a avut loc prima ședință a noului CA, în cadrul căreia a fost desemnat președinte al Consiliului de Administrație, Ludwik Leszek Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori București (BVB). Totodată, s-a hotărât numirea în funcția de director general interimar al CNPR a lui Alexandru Petrescu, anterior director executiv al companiei', se arată în comunicatul citat.

Conform MSI, motivele pentru care cei șase membri ai CA au fost revocați au fost legate de aprobarea majorării salariale prin încheierea Actului Adițional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) dintre CNPR și Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România (SLPR) s-a făcut cu nerespectarea normelor legale aplicabile, nerespectarea obligațiilor de prudență, diligență și loialitate, acționând contrar intereselor CNPR, obligații prevăzute în contractele de mandat, precum și încălcarea obligației de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990, privind societățile comerciale.

'AGA a decis numirea unui nou Consiliu de Administrație provizoriu al Companiei Naționale Poșta Română S.A. compus din: Ludwik Leszek Sobolewski, Alexandru Petrescu, Dante Stein, Rodica Bîzdoacă, Benoit Pleska, Sorinel Diță și Adrian Cighi.

Noul CA al CNPR va avea ca priorități consolidarea echilibrului financiar al societății, relansarea procesului de privatizare și renegocierea cu Sindicatul Lucrătorilor Poștali din România a Actului Adițional la Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018 înregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr. 215/22.05.2014 pentru a se asigura condițiile sustenabile din punct de vedere financiar a
activității Companiei Naționale Poșta Română SA.', se arată în comunicatul MSI.

Statul Român, prin MSI, deține 75% din acțiunile CNPR, iar restul de 25% sunt deținute de Fondul Proprietatea. Poșta Română este lider pe piața serviciilor poștale în România cu o cifră de afaceri anuală de peste 1,2 miliarde lei și operează printr-o rețea de 5.687 unități poștale, cu acoperire națională, având 27.305 angajați.

Anual, compania procesează un volum de sute de milioane de trimiteri poștale și distribuie către 5 milioane de beneficiari drepturile bănești aferente sistemului public de pensii, scrie Agerpres in pagina electronica.