Angajat in 1972, Noesner a fost implicat in numeroase incidente: luare de ostatici si sinucideri, peste 120 de cazuri de rapiri, inclusiv cetateni americani, revolte in inchisori, conflicte armate cu grupari de extrema-dreapta, fanatici religiosi si deturnari de avioane. A iesit la pensie in 2003, dar a fost contactat si numit prim vicepresedinte al Control Risks, o structura internationala de consiliere in materie de riscuri.

Noesner a vrut sa devine agent FBI de la varsta de 12 ani. Si-a incercat norocul dupa absolvirea studiilor superioare. A dat in interviu, a sustinut un test de aptitudini fizice si un examen teoretic. Printre altele, FBI a desfasurat o ancheta privind antecedentele candidatului, pentru a stabili daca acesta a avut o dependenta de albool, probleme de sanatate mentala sau tendinte criminale.

Noesner a recunoscut  ca intreg procesul este "extrem de lent". De altfel, FBI pierde, deseori, candidati promitatori, pentru ca acestia ranunta, obositi sa astepte la nesfarsit rezultatul testelor.

Noesner spune ca implicarea in programul de negociere de ostatici a fost cea mai interesanta parte a muncii sale pe care, la inceputul carierei, a impartit-o cu anchetele legate de terorism. Incepand din anii 1990 a devenit negociator permanent. "Tineam cont de toate aspectele cand intervenea o astfel de operatiune. Nu trebuia omis nici un detaliu. Am facut inclusiv cercetari privind efectele privarii de somn, comportamentul si bolile mentale", a spus Noesner.

"Jefuitorii de banci au un obicei interesant: de regula, ei devalizeaza banci vineri dupa amiaza. Cand eram agent, asteptam cu nerabdare sfarsitul de saptamana. Dar cand suna telefonul la incheierea programului, stiu ca planurile sunt date pe cap: adio cina in familie, adio iesire in oras cu sotia", a relatat Noesner.

Unul dintre cele mai memorabile incidente a avut loc in 1998, cand Noesner a ajutat la salvarea unei mame si a copilului ei. Cel mai dramatic episod s-a consumat in 1993, la sediul din Waco si unde a opus rezistenta grupul religios Branch Davidians. 82 de persoane, dintre care 21 de copii, precum si liderul grupului, David Koresh, si-au pierdut atunci viata, in special in incendiul care a pus capat celor 51 de de asediu de catre fortele de politie si FBI.

"In timpul primului asalt, am reusit sa obtinem eliberarea multor oameni. Al doilea asalt insa este cea mai neagra amintire a carierei mele", a recunoscut el.

Cum sunt agentii FBI? Se spune ca sunt rezervati, fara simtul umorului si extrem de meticulosi. "In realitate, cei mai eficienti dintre ei sunt foarte agreabili, prietenosi si un foarte ascutit simt al umorului", sustine Noesner. "Ceea ce facem noi este sa-i determinam pe oameni sa se relaxeze, sa-i faci pe martori sa te ajute, iar pe criminali sa marturiseasca. A fi simpatic reprezinta o trasatura foarte importanta a angajatilor FBI".

"E adevarat, FBI poate fi arogant, dar aceasta latura este puternic exageratala Hollywood. In general, exista o colaborare stransa cu politia, schimb de informatii si altele, dar asa ceva nu se arata decat foarte rar la televizor", a adaugat fostul agent.