În acest moment, protestatarii încearcă să străpungă cordonul fortelor de ordine spre Parcul Mariinsky din apropiere. Demonstranții arunca petarde si pocnitori spre politisti, care raspund cu grenade cu gaze lacrimogene. La fața locului a sosit un tun de apa, dar care până în prezent nu a fost inca folosit de trupele de ordine.

Potrivit "Gromadske.TV", liderii opoziției au cerut manifestantilor să revina in Piata Independei pentru "apărarea EuroMaidanului" deoarece, conform acestora, este posibil un atac al fortelor speciale "Berkut" asupra pozițiilor protestatarilor din piata.

Ciocnirile protestatarilor cu fortele de poliție au izbucnit după Adunarea Naționala din Piata Independentei, la care au participat câteva sute de mii de oameni. Potrivit agenției UNIAN, responsabil pentru atacul asupra cartierului guvernamental este pusa pe seama gruparii naționaliste "Praviy Sector".

Peste 200.000 de protestatarii adunați duminică, în Piața Independenței din Kiev, au răspuns apelului lansat de liderii opoziției pentru o nouă acțiune de protest — a opta de la începutul mișcării de contestare împotriva președintelui Viktor Ianukovici și a guvernului său — după ce parlamentul ucrainean a adoptat săptămâna trecută o serie de legi care înăspresc sancțiunile împotriva manifestanților.

Opoziția a denunțat aceste texte de lege, deja promulgate de președintele Ianukovici, ca o tentativă de a pune capăt acțiunilor de protest cu care se confruntă autoritățile de la Kiev de la sfârșitul lunii noiembrie, după suspendarea procesului de apropiere față de UE.

Legile adoptate de parlamentul de la Kiev au fost calificate de SUA drept antidemocratice, iar UE și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu evenimentele din Ucraina. Kievul, prin vocea ministrului său de externe Leonid Kojara, a reacționat la aceste critici, afirmând că acestea sunt un 'amestec în treburile interne' ale țării.