Rosneft este cea mai mare companie petrolieră din Rusia, fiind responsabilă pentru 40% din producţia totală a ţării. Ieşirea din Rusia vine după ce, în urmă cu cinci ani, ConocoPhillips şi-a vândut cel mai mare activ din Rusia, o participaţie în grupul energetic Lukoil, cu suma de 9,5 miliarde de dolari.

Polar Lights JV, societatea mixtă detinuta de ConocoPhillips împreună cu firma de stat Rosneft, a fost vândută unei companii controlata de familia Khotin din Rusia, a anunţat FT. Statul rus deţine aproximativ 70% din acţiunile Rosneft.

Tranzacţia vine după ce, săptămâna trecută, şi Rosneft şi-a vândut participaţia deţinută la Polar Lights, pentru aproximativ 150 - 200 milioane de dolari, conform datelor publicaţiei britanice.

Grupul Lukoil este cea mai mare companie petrolieră privată din Rusia şi deţine patru rafinării mari pe teritoriul Rusiei şi trei în exterior. În România, Lukoil se află pe locul al treilea pe piaţa distribuţiei de carburanţi, cu un lanţ de 301 de benzinării. De asemenea, compania gestionează nouă depozite de carburanţi, precizeaza agerpres.