După o scădere semnificativă a vizitatorilor şi comenzilor, mai multe reprezentanţe BMW au fost obligate să ofere reduceri semnificative de preţ pentru a-i atrage pe clienţi, a declarat preşedintele unui dealer auto. 'Atunci când oamenii intră în showroom, pentru un discount mai mic de 15% nici măcar nu se gândesc să deschidă portofelele' a declarat dealerul auto sub protecţia anonimatului.

La un magazin Mercedes-Benz operat de un dealer cu peste 200 de reprezentante, traficul consumatorilor în showrooms a scăzut semnificativ de la mijlocul lunii trecute, când piaţa bursieră a început să înregistreze scăderi masive care au şters o treime din valoarea pieţei. Un manager al dealerului auto a apreciat că luna trecută traficul consumatorilor la reprezentanţele Mercedes-Benz a fost cu '20 până la 30 de procente' mai mic decât cel înregistrat anul trecut.

Reduceri şi ajustări de preţuri sunt implementate nu doar în cazul mărcilor de automobile de lux dar şi în cazul întregii pieţe chineze a autoturismelor de pasageri. Potrivit firmei de cercetare JATO Dynamics, preţul mediu ponderat de comercializare pentru toate autoturismele de pasageri a rămas relativ ridicat în China la 280.000 de yuani (45.000 de dolari). Cu toate acestea, preţurile reale plătite de consumatori atunci când achiziţionează autoturisme a scăzut constant după 2012 până sub pragul de 170.000 de yuani, în principal din cauza reducerilor masive oferite de dealerii auto.

În acest context, Asociaţia Producătorilor de Automobile din China (CAAM) şi-a revizuit vineri, în jos, estimările privind ritmul de creştere a vânzărilor de vehicule în acest an, până la 3%. Anterior, CAAM prognoza că vânzările de vehicule de pasageri şi comerciale vor creşte cu 7% în acest an până la 25,1 milioane unităţi.

Menţinerea unor marje operaţionale de două cifre oferite de piaţa auto din China în ultimii ani este o operaţiune dificilă în condiţiile în care economia chineză înregistrează cel mai lent ritm de creştere din ultimii 15 de ani iar dealerii auto strâng cureaua pentru a pune capăt scăderii marjelor, relateaza agerpres.