Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici urmează să propună miercuri o nouă directivă împotriva "optimizării fiscale", adică a exploatării lacunelor legislative pentru a plăti cele mai mici impozite posibile. "Până acum am făcut foarte puţin pentru a-i descuraja pe intermediarii care îşi ajută clienţii să evite plata impozitelor" a declarat un purtător de cuvânt al executivului comunitar.

Comisia Europeană vrea să îi oblige pe consilierii financiari ai celor înstăriţi sau ai companiilor să declare, la administraţia fiscală, produsele transfrontaliere sugerate clienţilor lor. "Astfel, autorităţile fiscale vor putea să identifice mai bine şi mai devreme, lacunele din cadrul de reglementare" a explicat purtătorul de cuvânt.

Comisia nu vizează în mod special sportivii ci Spania, unde fotbalul este sportul rege, acordând atenţie manevrelor complicate prin care starurile fotbalului evită plata impozitelor, mai ales pentru sumele care le câştigă de pe urma drepturilor de imagine. Pe lângă salariu şi primele pentru rezultate, marii fotbalişti obtin venituri suplimentare de milioane de euro prin împrumutarea numelor şi imaginii lor pentru campanii de publicitate.

Dar sportivii, ca şi alţi contribuabili, nu sunt, de regula, experţi în drept fiscal şi apeleaza la intermediari. "când vorbim despre acest tip de consultanţă, nu este vorba de acei consilieri care vă ajută să completaţi declaraţia de venituri ci de birouri specializate în punerea la punct a unor structuri opace, şi multe din acestea sunt bănci internaţionale", a explicat José Mari Pelaez, specializat în paradisuri fiscale. In opinia lui, fără aceste birouri ar fi imposibil să ai acces la un paradis fiscal. "Cu un telefon şi cu 500 până la 800 de euro, un birou de acest tip înfiinţează una-două societăţi paravan, cu un cont într-o bancă elveţiană sau într-un alt paradis fiscal. Aceasta durează două-trei zile şi nu costă practic nimic" a adaugat expertul, scrie agerpres.