"Astfel, când se va analiza piaţa relevantă a unui magazin de peste 400 de metri pătraţi, se vor avea în vedere toate magazinele existente (mici şi mari) în aria de 10 minute de mers cu autoturismul faţă de magazinul analizat. Dacă se va analiza un magazin de proximitate, se vor avea în vedere alte magazine de proximitate (cu suprafaţa mai mică de 400 mp) care se află în aria de 10 minute de mers pe jos faţă de magazinul analizat, dar şi magazinele de dimensiuni medii şi mari (comerţ modern), într-o arie de 10 minute de mers cu maşina faţă de magazinul analizat. Ca urmare, odată cu aplicarea noului mod de analiză, vor fi mai greu de îndeplinit condiţiile pentru ca autoritatea de concurenţă să autorizeze tranzacţiile care implică magazine ce se află la distanţă mai mică de 10 minute", se spune în comunicat.

Un sondaj comandat de autoritatea concurentiala a evidentiat  o orientare a consumatorului român către formatele de comerţ modern - denumite generic "supermarket", în timp ce magazinele mici de cartier şi piaţa agroalimentară reprezintă alternative puţin exploatatei Conform Concurenţei, au fost identificate două tipuri de magazine care necesită departajare atunci când se analizează oferta produselor de consum curent: magazine cu suprafaţă de vânzare mai mică de 400 de mp si cele cu suprafata de vanzare de peste 400 mp (supermarketuri/hipermarketuri/discounteri, respectiv magazinele cu suprafeţe între 400 - 2.500 mp şi peste 2.500 mp; aceste magazine fac parte din comerţul modern tip 'supermarket').

"La cazurile derulate până acum, în cadrul analizei privind concurenţa dintre hiper/supermarketuri, discounteri şi alte magazine similare (cum ar fi magazinele de cartier/proximitate) se aveau în vedere în zonele delimitate de parcurgerea unei distanţe de 10 - 30 de minute de mers cu autoturismul în jurul magazinelor achiziţionate", se menţionează în documentul preluat de agerpres.

Consiliul Concurenţei precizează că a autorizat cu condiţii mai multe tranzacţii pe piaţa de retail alimentar după ce a analizat efectele pe care aceste tranzacţii le pot avea pe piaţă. Astfel, tranzacţia prin care Carrefour Nederland BV a preluat magazinele Billa a fost autorizată cu condiţia ca acesta să cesioneze trei supermarketuri active pe piaţa din Brăila, respectiv două magazine Carrefour Market şi un magazin Billa. De asemenea, Carrefour s-a angajat să nu se implice în activităţile cesionate pe o perioadă semnificativă, de cel puţin 10 ani.

Achiziţionarea a 20 de magazine Real de către Auchan a fost autorizată cu condiţia ca pe două pieţe relevante, Craiova şi Târgu Mureş, să nu crească preţurile de vânzare cu mai mult de 5% faţă de media preţurilor altor magazine din reţea, pentru o perioadă de 3 ani. De asemenea, acesta şi-a asumat obligaţia de a nu deschide noi magazine pe cele două pieţe relevante, pentru o perioadă de 5 ani.

SC Mega Image SRL a preluat 20 de magazine aparţinând SC Angst Retail SRL, iar în urma intervenţiei Consiliului Concurenţei a renunţat la achiziţionarea magazinului Angst Perla, s-a angajat să cesioneze magazinele Angst Amzei şi Angst Academiei şi să nu se implice în activităţile cesionate decât după trecerea unei perioade semnificative de 10 ani.