Arabia Saudita, Bahrein si Emiratele arabe unite au rupt relatiile diplomatice cu Qatarul, pe care au decis sa-l izoleze total, inchizand spatiul lor aerian, frontierele terestre si maritime. CCG, structura din care mai fac parte Kuweit si sultanatul Oman, a fost infiintat in mai 1981, in plina conflict militar dintre Irak si Iran si la doi ani de la triumful revolutiei islamice de la Teheran, micare ce ameninta sa se extinda si in monarhiile sunnite din Golful Persic. 

In total, tarile CCG numara aproximativ 50 de milioane de locuitori, din care jumatate sunt straini, potrivit secretarului general al organizatiei. In plan politic, numai doi membri dispun de parlamentele alese: Kuweitul si Bahreinul. Altele au consilii partial alese, cu exceptia Arabiei Saudite si a Qatarului, care rolul lor este unul mai pur consultativ. Partidele politice sunt interzise, practic, in cele sase monarhii.

CCG dispune de o forta militara comune, "Scutul peninsulei", care a fost insa incapabila sa previna invazia Kuweitului de catre Irak in 1990. Dupa eliberarea Kuweitului, in 1991, de catre o coalitie condusa de Washington, statele CCGau semnat individual acorduri de aparare in special cu SUA, care are, conform datelor Pentagonului, peste 35.000 de militari in regiunea Golfului.

In pofida eforturilor de integrare economica, CCG nu a reusit sa instaureze o uniune monetara si o piata comuna, iar uniunea vamala progreseaza cu pasi mici. Consiliul a asigurat libertatea de circulatie a cetatenilro si capitalurilor, dar nu a eliminat in totalitate restrictiile care marcheaza inca anumite activitati economice.

Oricum, economiile tarilor membre depind in mod considerabil de petrol, care asigura aproximativ 90% din venturilor lor. Cele sase tari, dintre care patru fac parte din OPEC, pompeaza, in prezent, 17 milioane de barili pe zi, adica in jur de 19% din productia mondiala si 55% din cea a cartelului. PIB-ul combinat al acestor tari, care a atins 1600 miliarde de dolari in 2012, a coborat, la sfarsitul anului trecut, la 1370 miliarde de dolari, potrivit Fondului Monetar International.