Lista cu cele 10 constructii ale secolului XX ce au revolutionat ideea de arhitectura, design si inginerie la nivel mondial are in top Aeroportul Check Lap Kok din Hong Kong, dar si astazi disparute si celebre turnuri gemene World Trade Center din New York, potrivit www.casadex.ro.

1. Aeroportul Check Lap Kok din Hong Kong, construit dupa proiectul firmei de arhitectura Foster & Partners, deschis in data de 6 iulie 1998, la mai putin de noua ani de la anuntarea proiectului, este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din lume, fiind prevazut sa suporte un trafic de pana la 87 milioane de pasageri si 9 milioane de tone cargo pe an.

2. World Trade Center – turnurile gemene care au facut istorie si la atentatul sangeros din septembrie 2001 – au fost deschise oficial in data de 4 aprilie 1973, fiind la acea vreme cea mai inalta constructie din lume (412 m). Cele doua cladiri legendare aveau cate 110 etaje ce adaposteau birouri in care isi desfasurau munca zilnica aproximativ 40.000 de oameni, un mall urias, cu peste 70 de magazine, sali de conferinte, expozitii, si multe alte spatii.

3. Barajul Aswan High Dam din Egipt, dat in folosinta in 1970, traverseaza raul Nil in sudul Egiptului, in apropierea orasului Aswan. Barajul Aswan a schimbat radical Valea Nilului, producand totodata 50% din energia electrica folosita de Egipt. De asemenea, datorita capacitatii uriase de stocare a apelor destinate irigatiilor, constructia barajului a dus la cresterea de pana la 200% a venitului din agricultura tarii.

4. Opera din Sidney, unul dintre cele mai populare cente de arta si cultura ale lumii, este o adevarata capodopera arhitectonica in forma de scoica din Australia, deschisa oficial in data de 23 octombrie 1973, dupa 14 ani de constructie. Designul spectaculos este opera arhitectului danez Joern Utzorn.

5. Canalul Panama uneste doua oceane si doua emisfere si a fost construit cu pretul a 5609 vieti omenesti si cu costuri colosale intre anii 1904 si 1914 ai secolului XX. Costurile pentru constructia canalului s-au ridicat la suma de 390 milioane USD, echivalentul de acum al sumei de 400 miliarde USD. Datorita lui, in prezent, au fost eliminate cheltuielile si riscul de a calatori aproape 13000 km in jurul capului sudic al Americii de Sud, pentru a trece intre oceanele Atlantic si Pacific.

6. La granita statelor Nevada si Arizona din SUA, in apropierea Las Vegasului, se afla marele baraj Boulder, o alta constructie marcanta a secolului XX, in constructia caruia s-au folosit mai multe tehnici inovatoare de prelucrare a betonului. Construit pe raul Colorado, in perioada Marii Depresiuni (criza economica din perioada 1929-1933), barajul Boulder este considerat de catre Societatea Americana de Inginerie una dintre cele sapte minuni americane din domeniul ingineriei.

7. Candva cea mai inalta cladire din lume, Empire State Building din New York, este o alta constructie celebra ridicata in perioada Marii Depresiuni. Constructia colosului de 102 etaje a fost finalizata cu 5 luni inainte de termenul programat si cu costuri mai mici cu 5% decat s-a prevazut initial.

8. Sistemul american de autostrazi si drumuri a fost cel mai amplu proiect public dezvoltat vreodata. Constructia si dezvoltarea acestuia a inceput in 1956 si de atunci a influentat viata cetatenilor americani, crescand productivitatea economica a SUA. Practic, fiecare dolar investit in drum a produs in tot acest timp 6$, reducand rata mortalitatii in trafic si avand impact pozitiv asupra dezvoltarii urbane si suburbane.

9. Golden Gate Bridge din San Francisco este opera arhitectului Joseph Baermann Strauss, care a schitat prima varianta a podului in anul 1921. De la constructia sa, in 1937, spectaculosul pod a fost traversat de mai mult de 1.6 miliarde de autoturisme.

10. Tunelul Chunnel este revolutionarul tunel de 50,5 km sapat sub Canalul Manecii, ce leaga Anglia de Franta. S-au cheltuit 5 milioane USD pentru fiecare zi de munca la constructia eurotunelului, care a devenit un adevarat simbol european si este si in prezent cel mai lung tunel subacvatic din lume. Eurotunelul este operational din 1994.