În urma unei investigaţii realizate pe mai mult de un milion de persoane din zece state europene, grupul de experţi a observat existenţa unei corelaţii între dietele bogate în carne procesată şi afecţiunile cardiovasculare, cancer şi morţile premature, procentul deceselor timpurii crescând proporţional cu cantitatea de carne procesată consumată.

Ei au mai constatat că probabilitatea ca persoanele ce mănâncă zilnic mai mult de 160 de grame de carne procesată să moară într-un interval mediu de 13 ani este cu 44% mai mare decât în cazul celor care consumă cel mult 20 de grame de asemenea produse pe zi. În studiu se mai menţionează că un consum ridicat de carne procesată creşte cu 72% riscul decesului cauzat de o boală coronariană şi cu 11% riscul de cancer.

Potrivit autorilor studiului, sarea şi substanţele chimice folosite pentru conservarea acestor produse sunt foarte dăunătoare pentru sănătate. În plus, persoanele care consumă zilnic carne procesată sunt de multe ori şi fumătoare, obeze ori au alte comportamente nocive pentru sănătate.

Coordonatoarea studiului, Sabine Rohrmann, consideră că 3% din numărul deceselor premature survenite în fiecare an ar putea fi evitate dacă s-ar consuma zilnic mai puţin de 20 de grame de carne procesată. Ea avertizează, însă, că eliminarea completă a cărnii din alimentaţie poate determina o carenţă a unor elemente nutritive vitale pentru organism, cum este cazul fierului. În Marea Britanie se recomandă populaţiei să nu mănânce mai mult de 70 de grame de carne procesată pe zi.