Sessions, deşi susţinut în continuare de preşedinte, şi-a anunţat joi retragerea din orice anchetă privind rolul Rusiei în alegerile din SUA, de anul trecut. Potrivit presei americane, Biroul Federal de Investigaţii (FBI) investigheaza, sub coordonarea Departamentului Justiţiei, condus de Sessions, posibilele ingerinţe ale Moscovei în procesul electoral din Statele Unite.

Kisliak, diplomatul ale cărui contacte au pus în dificultate administraţia Donald Trump, este de profesie inginer. În diplomatie a intrat in anii 1970, la Washington aflandu-se deja de aproape doua decenii, lucrand, mai intai, la ONU, apoi la ambasada rusa. Înalt, corpolent, vorbitor perfect de engleză, discret în relaţiile cu presa; el a asistat zâmbitor la discursul de marţi al preşedintelui Trump în faţa Congresului. Kremlinul spune că rolul unui ambasador este să aibă cât mai multe întâlniri. CNN l-a acuzat că ar fi "spion recrutor şef" la Washington.

Miercuri, Washington Post a publicat informaţia că ministrul justiţiei nu a dezvăluit contactele sale cu ambasadorul Rusiei, înainte ca Trump sa se instaleze la Casa Alba. In acest context, Sessions a anuntat, ulterior, că se va recuza "oricând este cazul". Pe acest fundal, ambasada Rusiei în SUA a afirmat că a fost în contact constant cu ''parteneri americani''.

Tot WP sustine, citând oficiali din Ministerul american al Justiţiei, că pe vremea cand era senator, Sessions a vorbit de două ori în 2016 cu Serghei Kisliak. ''Ambasada nu comentează numeroasele contacte cu parteneri locali, care au loc zilnic, în conformitate cu practica diplomatică'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei ruse, Nikolai Lahonin, pentru agenţia rusă de presă Interfax, răspunzând întrebării cum comentează întâlnirile dintre Sessions şi Kisliak.

Jef Sessions a respins afirmaţiile că a discutat despre campania prezidenţială din SUA cu oficiali ruşi. Michael Flynn, primul consilier pentru securitate naţională al lui Trump, a fost demis luna trecută după ce a discutat despre sancţiunile SUA împotriva Rusiei cu Kisliak înainte ca Trump să-şi preia funcţia şi l-a indus în eroare pe vicepreşedintele american Mike Pence în legătură cu discuţiile.