Coreea de Nord si-a anuntat intentia de a incepe un dialog cu Beijingul inca de la mijlocul lunii aprilie, citeaza Asahi afirmatia unei surse anonime. Aceasta declaratie a intarit convingerea Statelor Unite, a Coreei de Sud si Japoniei privind incapacitatea Phenianului de a lansa racheta sa balistica Musudan, cu raza medie de actiune.

Totusi, noteaza Asahi, eventualitatea lansarii acestei rachete care poate atinge bazele americane de pe Insula Guam, din Oceanul Pacific, ramane destul de ridicata, desi unele dintre dispozitivele de lansare de pe coasta estica a Coreei de Nord au fost demontate.

Phenian a refuzat deja in doua randuri sa primeasca o delegatie din China pentru demararea dialogului, dar si-a schimbat atitudinea dupa ce SUA au subliniat necesitatea inceperii de negocieri pentru detensionarea starii de spirit din regiune, estimeaza Asahi. Referindu-se la aceleasi surse, publicatia afirma, de asemenea, ca tratativele vor prinde mai multa viata dupa incheierea manevrelor militare comune organizate de SUA si Coreea de Sud, la sfarsitul acestei luni.