Potrivit serviciilor sud-coreene de spionaj, la inceputul lunii aprilie, Coreea de Nord a instalat doua rachete cu raza medie de actiune Musudan, precum alte sapte dispozitive mobile de lansare la Vosang si in provincia Hamgyong, de pe coasta estica a statului. Phenian a avertizat ca va lansa o racheta inainte de festivitatile dedicate implinirii a 101 ani de la nasterea lui Kim Ir Sen, la 15 aprilie, fara insa a-si pune in practica amenintarea.

Totusi, fotografiile din satelit facute dupa 16 aprilie arata alte doua rachete dislocate in regiunea Hamgyong. « Coreea de Sud urmareste cu atentie ultimele pregatiri ale Coreei de Nord in vederea lansarii de rachete », au declarat sursele citate de Yonhap. Potrivit acestora, daca « Ziua Soarelui » a fost sarbatorita exclusiv prin activitati culturale, este posibil ca de Ziua armatei, marcata la 25 aprilie, sa "asistam la un adevarat spectacol, adica o ampla parada militara sau chiar la lansarea unei rachete".

Intre timp, publicatia nipona Asahi a scris ca Phenian a acceptat propunerea de dialog lansata de China, un inalt reprezentant al Coreei de Nord urmand sa se deplaseze la Washington pentru discutii cu administratia americana.