In acest context, Phenianul a afirmat că acest ultim test nuclear îi confirmă capacitatea de a monta o ogivă nucleară pe o rachetă. "Acest test nuclear a confirmat în final structura şi caracteristicile specifice unei ogive nucleare care a fost standardizată astfel încât să poată fi montată pe rachete balistice strategice", a subliniat agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA.

Testul "a ridicat fără nicio îndoială la un alt nivel tehnologia" Coreii de Nord de a "viza montarea ogivelor nucleare pe rachete balistice". În martie, conducătorul nord-coreean Kim Jong-Un afirmase că ţara sa a reuşit să miniaturizeze o ogivă termonucleară care poate echipa o rachetă balistică, ceea ce a fost pus la îndoială de numeroşi experţi.

Problema miniaturizării este esenţială pentru că de ea depinde capacitatea unui vector de a transporta arme nucleare până la o ţintă aleasă.Coreea de Nord a mai afirmat că a dezvoltat o rachetă cu rază lungă de acţiune, capabilă să atingă continentul american, fapt tratat cu scepticism de unii experţi.

Intre timp, preşedintele american Barack Obama a declarat că acţiunile provocatoare ale Coreii de Nord vor avea 'consecinţe grave'. 'Preşedintele a indicat că va continua consultările cu aliaţii şi partenerii noştri în zilele următoare pentru a se asigura că acţiunile provocatoare ale Coreii de Nord vor avea consecinţe grave', a spus purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest.

Obama a fost informat la bordul Air Force One de consilierul de securitate naţională Susan Rice despre activitatea seismică din apropierea sitului de testare nucleară a Coreii de Nord. Liderul de la Casa Albă reiterează angajamentul ferm al SUA pentru asigurarea securităţii aliaţilor săi din Asia şi din lume, a adaugat Earnest.