Acelasi Beijing TV a aratat cum militarii nord-coreeni ridica mari coloane de beton, capabile, in opinia ziaristilor chinezi, sa reziste unui atac cu tancuri sau cu alte tehnica militara in cazul izbucnirii unui conflict armat. Televiziunea precizeaza, in context, ca asemenea constructii nu constituie un lucru obisnuit pentru nord coreenii care, se pare, se pregatesc la modul cel mai serios, de un razboi.

Intre timp, urme de radioactivitate au fost detectate pentru prima dată de la testul nuclear realizat de Coreea de Nord în februarie.  "Proporţia de izotopi de xenon (xenon-131m şi xenon-133) detectaţi este conformă cu un caz de fisiune nucleară care a avut loc cu mai mult de 50 de zile" înaintea descoperirii acestui gaz, a explicat agenţia de control al testelor nucleare (CTBTO), cu sediul la Viena.

"Aceasta coincide foarte bine cu testul nuclear" anunţat de Coreea de Nord, "care s-a produs la 12 februarie 2013, 55 de zile înainte de măsurare", adaugă Organizaţia Tratatului de interdicţie completă a testelor nucleare. Cu toate acestea, descoperirea acestui gaz de către o staţie de control în Japonia nu poate ajuta la rezolvarea problemei privind materialul fisionabil utilizat, uraniu îmbogăţit sau plutoniu.

Nord-coreenii au folosit plutoniu la testelor atomice anterioare, din 2006 şi 2009. Dacă pentru al treilea tes s-a recurs la uraniu îmbogăţit, acest lucru denota faptul că Phenian a atins o etapă tehnologică avansata, ceea ce sporeşte motivele de îngrijorare ale comunităţii internaţionale. Pe de alta parte insa, este posibil ca radionuclizii descoperiţi la Takasaki (Japonia), la o mie de kilometri de locaţia testelor din Coreea de Nord, să provină de la un reactor nuclear sau de la o altă activitate atomică, admite CTBTO, adăugând că analize mai detaliate sunt în prezent în curs.

Agenţia a exclus că emanaţiile detectate ar putea proveni de la centrala nucleară de la Fukushima, afectată puternic de cutremurul urmat de un tsunami gigant în martie 2011.