"Primul test de bombă cu hidrogen a fost efectuat cu succes la 10.00 (1.30 GMT) la 6 ianuarie 2016, pe baza determinării strategice a Partidului Muncitoresc" la putere, a anunţat televiziunea de stat nord-coreeană. Testul nuclear, realizat în ajunul zilei de naştere a liderului Kim Jong Un de la sfârşitul săptămânii, este al patrulea inregistrat in Coreea de Nord, una dintre cele mai izolate tari din lume, aflată sub noi sancţiuni ale SUA şi ONU pentru programele ei nuclear şi de rachete.

Intr-o prima reactie, premierul japonez Shinzo Abe a calificat acest test drept o "provocare gravă" la adresa eforturilor mondiale de neproliferare nucleară şi o "ameninţare serioasă" împotriva Japoniei. "Testul nuclear efectuat de Coreea de Nord este o ameninţare serioasă la adresa securităţii ţării noastre, iar noi nu îl putem tolera", a adăugat el.

In replica, Phenianul a anuntat că va continua să-şi consolideze programul nuclear ca o protectie fata de politicile ostile ale Statelor Unite. Coreea de Nord a adaugat, totodata, că va acţiona ca un stat nuclear responsabil şi a promis să nu utilizeze armele sale nucleare, cu excepţia cazului dacă suveranitatea îi este încălcată. De asemenea, ea afirmă că nu va transfera capabilităţile sale nucleare altor părţi.

In acest context, SUA au criticat 'provocările' Coreii de Nord, declarându-se totuşi incapabile să confirme dacă această ţară a efectuat într-adevăr un test al bombei cu hidrogen, aşa cum pretinde.

Totusi, Consiliul de Securitate al ONU a anuntat ca intenţionează să convoace o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre presupusul test cu bombă cu hidrogen al Coreii de Nord. Mai mulţi diplomaţi au declarat agentiilor de presa, sub protecţia anonimatului, că intrunirea se va desfasura, dupa toate probabilitatile, cu uşile închise.

"SUA şi Japonia au cerut consultări de urgenţă ale Consiliului de Securitate (...) în privinţa presupusului test nuclear al Coreii de Nord", a precizat, într-un comunicat, Hagar Chemali, purtătoarea de cuvânt a misiunii americane. "Deşi nu putem confirma pentru moment că a avut loc cu adevărat un test nuclear, condamnăm orice încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi facem din nou apel la Coreea de Nord să îşi respecte obligaţiile şi angajamentele internaţionale", a adăugat ea.