"Ceea ce se întâmplă în prezent în jurul Coreii de Nord ne ingrijoreaza si ne determina sa fim constienti de necesitatea adoptarii unor măsuri suplimentare pentru apărarea teritoriului nostru. Sistemele de apărare antiaeriană şi forţele aeriene ruse au fost consolidate în Extremul Orientul", a subliniat Ozerov.

Adresandu-se presei, senatorul a asigurat ca armata rusă monitorizează situaţia din jurul Coreii de Nord si acorda atenţie sporită zonelor considerate vulnerabile in cazul unui atac cu rachete, sau a unor devieri ale rachetelor, întrucât "probabilitatea unor erori este destul de ridicată", dar există obiective şi mai importante.

"Forţele de apărare antiaeriană, de descurajare nucleară vor permite să-i impiedicam pe americani sa fie mai determinati", a adaugat Ozerov. Venind, oarecum, in completare, Lavrov a aratat ca 'riscurile sunt foarte mari, luand, mai ales, în considerare retorica utilizată. Există ameninţări directe de folosire a forţei', a mentionat diplomatul.

Subliniind ca Moscova 'va face totul' pentru evitarea unei confruntări SUA si Coreea de Nord, Lavrov a amintit că Rusia şi China au propus de mai multe ori un dublu 'moratoriu' pentru dezamorsarea crizei, care să includă încetarea testelor nucleare şi balistice nord-coreene şi, simultan, a manevrelor militare comune ale SUA şi Coreii de Sud.

SUA se opun însă acestui plan, susţinând că 'testele nucleare şi lansările de rachete ale Coreii de Nord sunt interzise printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, care trebuie respectată în mod obligatoriu, în timp ce exerciţiile militare (americano-sud-coreene) nu au fost interzise niciodată prin nimic', a adăugat Lavrov.

Intre timp, China a anuntat ca, in cazul in care nord-coreenii vor declansa un atac impotriva SUA, Beijingul va pastra neutralitatea. Dar, daca SUA vor porni razboiul, China va face tot posibilul pentru a opri Statele Unite, informeaza cotidianul Global TImes. "Beijing trebuie sa-si precizeze foarte clar pozitia pentru toate partile, dandu-le de inteles ca, atunci cand actiunile lor pun in pericol interesele Chinei, China va raspunde cu fermitate. Dar daca nord-coreenii vor lansa rachete si Statele Unite vor raspunde atacului, ne vom pastra neutralitatea", continua ziarul, citand un document oficial.