Qualcomm a acordat licenţe pentru patentele sale cheie doar producătorilor de telefoane mobile şi nu a negociat adecvat condiţiile de acordare a licenţelor sale. De asemenea, Qualcomm şi-a obligat clienţii să semneze contracte privind acordarea de licenţe pentru patente când vindeau chip-urile sale folosite la telefoanele mobile din Coreea de Sud şi nu a plătit într-un mod echitabil pentru utilizarea patentelor deţinute de alţi producătorilor de telefoane, au anunţat autorităţile de la Seul.

Qualcomm este investigată şi în SUA şi Europa din cauza licenţelor. Anul trecut, cea mai mare parte a profitului de 6,5 miliarde de dolari înregistrat de Qualcomm a fost obţinută din vânzarea dreptului de a utiliza tehnologia care este esenţială pentru toate sistemele moderne de telefonie.

Compania americană, care produce în principal chipuri pentru telefoane mobile, a anunţat că va face apel la decizia autorităţilor de la Seul. Decizia ar putea ajuta Samsung, cel mai mare producător de telefoane din lume, şi LG Electronics să plătească mai puţin pentru produsele Qualcomm. Samsung este al doilea cel mai mare client al Qualcomm, relateaza agerpres.

Comisia pentru comerţ echitabil din Coreea de Sud a cerut Qualcomm să permită accesul producătorilor de chip-uri la patentele sale cheie şi să nu mai impună condiţii neechitabile clienţilor, la semnarea contractelor. Acţiunile Samsung au scăzut miercuri cu peste 1% la închiderea şedinţei Bursei de la Seul, în timp ce titlurile LG au urcat cu 1,2%.