Coreea de Nord a ameninţat joi cu atacuri nucleare preventive, cu câteva ore înaintea reuniunii Consiliului de Securitate al ONU, în urma căreia au fost înăsprite sancţiunile împotriva Phenianului ca reacţie la testul nuclear desfăşurat la 12 februarie.

'Dacă vom fi atacaţi de Coreea de Nord cu arma nucleară, atunci regimul lui Kim Jong-Un va dispărea de pe faţa Pământului', a spus purtătorul de cuvânt al ministerului sud-coreean al apărării. 'Chiar dacă în trecut bomba atomică a fost folosită de două ori pentru a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial, umanitatea nu va ierta atacarea unei societăţi libere şi democratice cum este Republica Coreea', a adăugat oficialul de la Seul.

Şi preşedinta Coreii de Sud, Park Geun-Hye, şi-a afirmat în aceeaşi zi intenţia de a 'răspunde dur' oricăror viitoare provocări ale vecinului din nord, despre care a spus că se va 'autodistruge' dacă va continua politicile militariste. Pe de altă parte, o sursă militară a declarat agenţiei sud-coreene Yonhap că unităţile de artilerie nord-coreene şi-au intensificat de la începutul anului exerciţiile militare şi au ca ţintă capitala Seul şi împrejurimile acesteia.

Aceste declaraţii se înscriu în şirul de reacţii ce marchează o escaladare a tensiunilor în peninsula coreeană. Consiliul de Securitate al ONU a decis joi să impună noi sancţiuni Coreii de Nord, în special financiare, pentru a limita accesul Phenianului la sursele de finanţare pe care le-ar putea folosi pentru dezvoltarea capacităţilor sale nucleare şi balistice. Coreea de Nord a răspuns prin anularea acordurilor de neagresiune cu Seulul şi un general nord-coreean a afirmat că rachetele ce pot lovi teritoriul american sunt pregătite, noteaza Agerpres in pagina electronica.