'Ca urmare a unui raport al Autorităţii de Informare Financiară (AIF), promotorul justiţiei (procurorul) Tribunalului Cetăţii Vaticanului a deschis în februarie 2015 o anchetă privind operaţiuni de achiziţionare şi vânzare de titluri şi tranzacţii efectuate de Gianpietro Nattino', a anunţat purtătorul de cuvânt al
Vaticanului, Federico Lombardi, confirmând astfel informaţii apărute în presă.

Procurorul 'a cerut colaborarea autorităţilor judiciare italiene şi elveţiene prin comisii rogatorii transmise pe cale diplomatică în 7 august 2015', a adăugat el într-un comunicat. Preşedinte al Băncii Finnat Euramerica SpA, Gianpietro Nattino este suspectat că a utilizat Administraţia Patrimoniului Sfântului Scaun (APSA), principalul organism financiar al Vaticanului, pentru operaţiuni de spălare de bani între 2000 şi 2011, dintre care unele efectuate în Elveţia şi Italia.

Într-un comunicat, Nattino a protestat împotriva acestor acuzaţii, susţinându-şi nevinovăţia:'Repet că am operat în deplin respect al normelor în vigoare, cu transparenţă maximă şi în mod corect'.

'Evident, sunt la dispoziţia autorităţilor competente pentru a furniza orice clarificare', a adăugat el. Banca Finnat Euramerica SpA este o bancă de afaceri italiană creată de familia Nattino în 1898. Ca urmare a mai multor scandaluri, papa Benedict al XVI-lea, iar apoi succesorul său, Francisc, au înăsprit măsurile de combatere a spălării de bani la Vatican.

Acest dosar este dezvăluit în timp ce jurnalişti italieni publică joi două cărţi care scot în evidenţă gestionarea financiară ineficientă a Sfântului Scaun şi posibile deturnări de fonduri, precizeaza agerpres.