Costurile de finanţare în valută ale României au scăzut după nominaliarea lui Victor Ponta ca premier, care a calmat temerile investitorilor privind un posibil conflict între acesta şi preşedintele Traian Băsescu, potrivit Bloomberg.


Randamentele obligaţiunilor româneşti denominate în euro cu scadenţa în 2019 au scăzut cu 19 puncte de bază (0,19 puncte procentuale), la 4,06%, cel mai redus nivel din 5 noiembrie, când titlurile au intrat pe piaţă.

Costurile de finanţare în valută ale României au scăzut cu 60 puncte de bază, după alegerile din 9 decembrie. "Noul Cabinet ar putea fi format în această săptămână, ceea ce ar putea sprijini preţurile activelor româneşti pe termen scurt", comentează economistul Silvia Laszlo de la DZ Bank, citată de Bloomberg.

Laszlo anticipează însă că perioada următoare nu va fi uşoară pentru noul guvern, din moment ce bugetul pe 2013 nu a fost încă pregătit. "Coabitarea dintre cei doi lideri ar putea să nu fie atât de lipsită de probleme, în pofida renominalizării", notează analistul. Randamentul obligaţiunilor româneşti în dolari cu maturitatea în 2022 nu a evoluat semnificativ marţi, cu un declin de 5 puncte de bază, la minimul record de 3,98%.