Misterioasa gaura sub forma de pâlnie a fost descoperita de un localinic, Rinat Sharifullina, a cărui casă se afla la numai 100 de metri de locul un pamantul a disparut. Asa cum s-a intamplat si in alte cazuri similare, Rinat crede ca de vina sunt tunelurile miniere abandonate care șerpuiesc în adâncurile solului din această zonă.

"Trebuie să plecăm de aici", a declarat presei locale Natalia, soția lui Rinat. "Există sub grădina noastră mine închise în anii 1990", a explicat aceasta. Veniti in graba la fata locului, responabili ai Ministerului pentru situații de urgență au decis îngrădirea craterului și umplerea lui cu pământ.

Intre timp, autoritatile au angajat investigații pentru a stabili dacă respectivul crater este, cu adevarat, rezultatul prabusirii unei vechi galerii de mină. Oricum, noua gaura a apărut la câteva săptămâni după ce un alt grup de cratere misterioase a atras atenția asupra Siberiei. În luna februarie, aproximativ 20 de mici astfel de "palnii" s-au ivit în jurul altui crater gigant umplut cu apă si situat nu departe de câmpul de exploatare al gazelor Bovanenkovo al Gazprom.

Nu este nici o certitudine cu privire la ceea ce a cauzat apariția acestor cratere. Geologii spun că cel mai probabil motiv este emisia de metan produsă din topirea permafrostului (soluri înghețate tot timpul anului la o adâncime între 20 și 1.500 de metri) cauzată de încălzirea globală.

Metanul este un gaz foarte inflamabil, iar localnicii sunt sfătuiți sa evite folosirea focului în apropierea craterelor. Indiferent de cauza, astfel de cratere apar întotdeauna în grupuri, spune profesorul Vasili Bogoiavlenski de la Universitatea de Stat de Petrol și Gaze din Moscova. "Le-aș compara cu ciupercile. Dacă găsiți una, veți descoperi, cel mai probabil, o duzină în apropiere", a spus expertul. De la începutul acestui an, a mai fost semnalată în presă apariția a trei cratere în Siberia, în regiunile Bovanenkovo și Iamal.