În paralel, Guvernul italian încearcă să stimuleze fuziunile între băncile din peninsulă pentru a le ajuta să îşi reducă costurile şi să îşi crească profiturile, după ce recesiunea a majorat creditele neperformante până la 20% din PIB.

"Desigur că analizăm oportunităţil şi nu excludem posibile ajustări", a declarat directorul general adjunct de la Credit Agricole, Xavier Musca, întrebat fiind dacă banca franceză are de gând să participe la valul de fuziuni şi achiziţii de pe piaţa din Italia. "Nu suntem o bancă prezentă la nivel naţional în Italia. Suntem o bancă regională, prezentă în diferite regiuni, majoritatea în nordul Italiei. Acesta este un model care ni se potriveşte perfect", a adăugat Xavier Musca.

Credit Agricole, a treia mare bancă franceză, şi-a majorat expunerea pe Italia după ce societatea franceză de gestionare a activelor Amundi, la care Credit Agricole este acţionar principal, a ajuns la un acord pentru preluarea Pioneer Investments pentru 3,6 miliarde de euro. Preluarea Pioneer Investments vine după o expansiune pe sectorul de retail banking care a început în 2007 când Credit Agricole a preluat activele sale principale din Italia, Cariparma şi Friuladria, precum şi unele din sucursalele Banca Intesa.

Credit Agricole este prezentă şi pe piaţa din România sub forma unei bănci de retail care oferă produse şi servicii financiare persoanelor fizice, întreprinderilor mici şi mijlocii, precum şi societăţilor de mari dimensiuni, mentioneaza agerpres.