"Despre creditul de care se tot vorbeşte în ultima perioadă pot să vă spun că l-am analizat şi eu şi consider că, este o opinie personală, dar este şi opinia băncii, nu s-au încălcat nici legile, nici regulamentele BNR şi cu atât mai puţin normele interne. (..) Vorbim mai multe după ancheta de la Parlament", a spus Gheţea într-o declaraţie la Sinaia, precizând că nu va răspunde întrebărilor ziariştilor pe această temă.

El a arătat că nu are voie, potrivit Legii bancare, să vorbească despre operaţiunile derulate de un client al băncii. Directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a anunţat joi seară că BNR va iniţia, la solicitarea Ministerului Finanţelor, un control de conformitate la CEC privind creditul acordat Ioanei Băsescu, verificare care va începe săptămâna viitoare şi va fi încheiată până la 9 decembrie.

Plenul Senatului a aprobat iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC Bank de către Comisia pentru buget-finanţe, iar ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi preşedintele CEC Bank, Radu Gheţea, sunt invitaţi pentru audieri în 9 decembrie la comisia senatorială privind activitatea acestei bănci.Membrii Comisiei de buget din Senat au decis să solicite băncii transmiterea, până în data de 9 decembrie, a listei tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011.

Ioana Băsescu arăta la jumătatea acestei luni că a cumpăart în luna septembrie un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar de la CEC pe 30 de ani de peste 1 milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro. Preşedintele Traian Băsescu declara că a convins-o pe fiica sa cea mare să cumpere terenul pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a declarat, la 13 noiembrie, că a fost sunat, în urmă cu două-trei săptămâni, de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC, fără a motiva această intervenţie. Ulterior, şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia "l-a avertizat" să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de finalizarea mandatului legal.