A doua economie a zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 0,5% în trimestrul doi din 2017, comparativ cu precedentele trei luni, când a crescut cu 0,4%, a estimat Banca Franţei. Instituţia se aşteaptă ca PIB-ul Franţei să înregistreze o expansiune de 1,4% anul acesta şi de 1,6% în 2018 şi în 2019, pe fondul îmbunătăţirii comerţului internaţional.

De asemenea, Banca Centrală a Franţei estimează un deficit bugetar de 3,1% din PIB anul acesta, peste nivelul de 2,8% din PIB previzionat de precedentul Guvern socialist. Din nou, deficitul va depăşi limita autorizată de 3% din Produsul Intern Brut stabilită de UE.

Comisarul european Pierre Moscovici a făcut recent un apel către noul preşedinte al Franţei, Emmanuel Macron, să reducă deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB, ceea ce va permite Franţei să iasă de sub procedura de deficit excesiv. Procedura de deficit excesiv este lansată de Comisia Europeană când o ţară membră înregistrează un deficit bugetar de peste 3% din PIB, iar această procedură poate duce la impunerea de sancţiuni.

În timpul campaniei electorale, pro-europeanul Emmanuel Macron s-a angajat să reducă cheltuielile publice cu 60 de miliarde de euro în cinci ani, graţie mai multor măsuri printre care şi eliminarea a 120.000 de posturi de funcţionari, scrie agerpres.