Potrivit documentului, atacurile cibernetice au afectat circa 378 de milioane de utilizatori de internet. Cele mai mari pierderi generate de astfel de actiuni s-au întregistrat în SUA (39,14 miliarde de dolari), China (37,79 miliarde) și Europa (12,14 miliarde).

Compania Symantec avertizează că aproape jumătate dintre utilizatori nu își iau măsuri elementare de precauție în utilizarea tabletelor și a smartphone-urilor, precum protejarea cu parole, programe antivirus sau constituirea de fișiere de rezervă.

Studiul atrage, de asemenea, atentia că 38% dintre utilizatorii unor dispozitive mobile au fost ținta unui atac informatic în ultimele 12 luni. Cei care dispun de asemenea dispozitive 'le folosesc la cumpărături, la consultarea datelor financiare, dar uită să le protejeze', avertizează reprezentantul Symantec.

Pe de alta parte, el constata că profilul atacatorului cibernetic s-a schimbat. 'Astăzi el este discret, mobil și social (...) și încearcă să profite de încrederea emoțională oferită de rețelele de socializare pentru a-și atribui o altă identitate și a înșela mai ușor', mai afirmă el.

Rețelele de socializare continuă să fie unul dintre canalele predilecte ale atacurilor, 12% dintre utilizatorii acestora susținând că cel puțin un cont le-a fost piratat, iar 10% dintre persoane accesează conturile partenerului sau partenerei de viață ori ale prietenilor, fără permisiunea lor. O altă vulnerabilitate este reprezentată de faptul că aproape jumătate dintre internauți folosesc dispozitivele informatice atât în interes profesional, cât și personal.