"Aşa cum vedem noi situaţia, nu va fi vorba despre o revizuire de faţadă sau instituţională, ci va fi o revizuire mai profundă. Noi sperăm ca partea de drepturi şi libertăţi, care a fost cel mai bine expusă în cadrul dezbaterilor Forumului, să se regăsească în viitoarea Constituţie", a afirmat Pârvulescu într-o conferinţă de presă organizată marţi cu prilejul lansării raportului Forumului Constituţional.

Preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia a precizat că raportul Forumului Constituţional este rezultatul unui proces de consultare care a început la începutul lunii martie şi s-a încheiat marţi. Potrivit lui Pârvulescu, Forumul a inclus 49 de întâlniri desfăşurate în întreaga ţară pe trei axe - tematică, teritorială şi academică - în cadrul cărora s-au acumulat peste 400 de propuneri, concretizate în 7.000 de alineate propuse.

"Raportul a fost structurat pe capitole de prezentare şi analiză a propunerilor făcute. Cel mai consistent se referă la principiile generale privind drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale. (...) Este un raport comprehensiv, nu este neapărat un raport coerent. Propunerile sunt exact aşa cum au fost culese. Sunt uneori propuneri contradictorii, care reflectă starea de spirit a societăţii româneşti. Este un bun exerciţiu de consultare. Participarea a fost numeroasă. Lipsa de resurse financiare ne-a obligat la un anumit număr de acţiuni. Dacă comparăm Forumul Constituţional din 2002 cu cel din 2013 este vorba de un număr spectaculos mai mare de acţiuni desfăşurate într-o unitate de timp mai scurtă", a subliniat Cristian Pârvulescu.

El a explicat că după ce Comisia pentru revizuirea Constituţiei va aproba un raport la proiectul de lege privind modificarea legii fundamentale şi după ce acesta va fi adoptat de Senat, ca primă Cameră sesizată, va exista o perioadă de două luni în care Forumul Constituţional va putea, de asemenea, culege reacţii pe text, astfel încât, ulterior, a doua Cameră sesizată să poată face modificări.

"În acelaşi timp, Comisia de la Veneţia va fi în permanentă legătură cu Comisia parlamentară de revizuire şi va face o evaluare a propunerilor de revizuire din perspectiva standardelor europene, astfel încât să reuşim să avem la sfârşitul lunii septembrie cea mai consensuală revizuire posibilă în acest context în România. Eu cred că cel mai important lucru este consensualismul într-un moment de refondare cum este cel de revizuire a Constituţiei", a mai spus Pârvulescu.