In opinia analistilor, ruperea relaţiilor diplomatice dintre Qatar şi vecinii săi din Golf - Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Egipt şi Bahrein - ar putea costa miliarde de dolari din cauza încetinirii comerţului şi a investiţiilor, precum şi a creşterii costurilor de împrumut pentru statele din regiune. Qatarul este acuzat ca ''susţine terorismul'', inclusiv Al-Qaida, gruparea Stat Islamic şi Frăţia Musulmană, confrerie considerată ''teroristă'' de către Egipt şi ţări din Golf.

In aceste conditii, Fondul Suveran de Investiţii al Qatarului, cu active estimate la 335 de miliarde de dolari, ar putea ajuta emiratul să evite o criză economică după ce respectivele state au decis reducerea legăturilor terestre, aeriene şi maritime cu Doha. Daca disputa se prelungirea, economia qatareza ar putea avea serios de suferit.

Totusi, dupa caderea de peste 7% inregistrata luni de piata bursiera din Qatar, Bursa de la Doha a afisat marti avans de 2,7%. Posibila interventie a Fondurilor de Investiţii. Ipoteza confirmata, oarecum, de evolutia pietei bursiere, unde acţiunile Islamic Bank Masraf Al Rayan au urcat cu 7,4%, în timp ce titlurile Vodafone Qatar au marcat un avans de 3%.

''O prelungire a crizei ar putea determina Firmele care gestionează active sa devina mai prudente şi nu sa nu mai faca diferenţa între Qatar şi alte state din Golf'', a apreciat un bancher. Avand insa vedere ca toate aceste ţări sunt puternic dependente de exporturile de ţiţei şi gaze, legăturile comerciale şi de investiţii dintre ele sunt destul de reduse, astfel încât efectele negative ale disputei ar putea fi limitate.

Cu toate acestea, Qatarul se va confrunta cu costuri mai ridicate în unele domenii. În 2015, importurile de alimente ale Qatarului s-au ridicat la 1,05 miliarde de dolari, din care 309 milioane de dolari au reprezentat importurile din Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Majoritatea produselor, în special cele lactate, veneau pe la graniţa terestră cu Arabia Saudită, astfel încât Doha va trebui să facă alte aranjamente.

Costurile construcţiilor în Qatar ar putea de asemenea creşte, majorând inflaţia, deoarece aluminiul şi alte materiale de construcţii nu vor mai putea fi importate pe cale terestră. Analiştii avertizează că Arabia Saudită ar putea convinge mai multe state să-şi reducă legăturile cu Doha şi ar putea forţa companiile străine să aleagă între a face afaceri cu Qatarul şi a obţine acces la piaţa saudită, care este mult mai mare.