Cotaţia barilului de petrol Brent a scăzut cu peste un dolar luni, atingând cel mai redus nivel din ultimele trei săptămâni, după ce Grecia a impus restricţii asupra mişcărilor de capital, ceea ce i-a determinat pe investitori să evite activele riscante, transmite Reuters.

În jurul orei 13,16 GMT, cotaţia barilului de petrol Brent era în scădere cu 1,18 dolari, până la 62,08 dolari, după ce anterior a coborât până la 61,35 dolari, cel mai redus nivel înregistrat după data de 5 iunie.

De asemenea, în jurul orei 13,10 GMT, la bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de ţiţei 'light sweet crude' (WTI) cu livrare în luna august era în scădere cu 1,05 dolari, până la 58,58 dolari, după ce anterior a coborât până la 58,04 dolari, cel mai scăzut nivel înregistrat după data de 9 iunie.

Analiştii apreciază că noi scăderi sunt posibile, având în vedere că situaţia din Grecia nu va fi rezolvată până la referendumul de duminică sau până când autorităţile de la Atena nu vor accepta condiţiile creditorilor.

'Acesta ar putea fi momentul în care am putea ajunge în zona de 50 de dolari pentru un baril de ţiţei Brent, deoarece avem o săptămână plină de incertitudine', a declarat Bjarne Schieldrop, analist la SEB în Oslo.

Incertitudinile cu privire la viitorul Greciei în zona euro conduc la reducerea interesului investitorilor pentru activele considerate mai riscante cum este petrolul şi se reorientează spre dolarul american, considerat o valoare sigură. Însă întărirea dolarului face tranzacţiile cu petrol, materie primă cotată în dolari, mai scumpe şi, în consecinţă, mai puţin interesante pentru investitori.

Preţul petrolului este influenţat de şi de negocierile cu privire la programul nuclear al Iranului. Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania negociază cu Teheranul un acord privind programul său nuclear şi speră să îl încheie până la 30 iunie. Un eventual acord ar duce la suspendarea sancţiunilor internaţionale şi ar permite Teheranului să-şi majoreze exporturile de ţiţei, pe o piaţă şi aşa supra-aprovizionată, relateaza agerpres.