La bursa de la Chicago, cotația la grâul cu livrare în luna martie a crescut cu 2,5% până la 6,65 dolari per bushel în jurul orei 5.45 a.m., după ce anterior a urcat până la 6,77 dolari, cea mai ridicată valoare înregistrată din 20 mai. La bursa de la Paris, cotația grâului de panificație cu livrare în luna martie a crescut cu aproape cinci procente până la 209,50 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie.

Potrivit unui grup de lobby al exportatorilor de cereale, Rusia, al patrulea exportator mondial de grâu, a început să restricționeze exporturile de cereale în încercarea de a ține sub control prețurile pe piața domestică. Autoritatea sanitar veterinară din Rusia a început să refuze să elibereze certificatele de inspecție sanitară cerute de traderii de cereale și de asemenea permite numai exporturile de cereale spre Egipt, Turcia, India și Armenia.

Traderii susțin că măsurile informale adoptate de autoritățile ruse îngreunează obținerea de informații cu privire la impactul asupra exporturilor. 'Nimeni nu are nicio idee cu privire la ceea ce se întâmplă cu adevărat. Dacă ar fi o declarație oficială probabil prețul grâului ar scădea', a declarat Thibaud Amate, analist la Horizon Soft Commodities.

Separat, cotația porumbului cu livrare în luna martie a crescut cu 1,3% până la 4,1375 dolari per bushel în timp ce cotația pentru soia boabe a crescut cu 0,7% până la 10,43 dolari per bushel, mentioneaza Agerpres in pagina electronica.