Autoritatile egiptene au cerut plecarea ambasadorului turc la Cairo, acuzand Ankara de sustinere a unor miscari neidentificate, care ameninta, in opinia lor, securitatea nationala a tarii. Este vorba, probabil, de Fratii musulmani. Calificand aceasta pozitie drept „ingerinta in afacerile interne ale Egiptului” si „provocare”, diplomatia egipteana l-a convocat pe ambasadorul turc la Cairo, Huseyin Avni Botsali. I s-a adus la cunostinta ca a fost declarat „persona non grata” pe teritoriul statului.

Este cea mai drastica masura adoptata de Egipt pe fondul criticilor care se fac tot mai auzite in strainatate in legatura cu represiunea angajata de noile autoritati instalate de armata impotriva islamistilor. O represiunea care, potrivit unor cifre neconfirmate, ar fi provocat deja moartea a peste o mie de persoane, in majoritate manifestanti pro-Morsi.  Drept raspuns, Turcia l-a declarat "persona non grata" pe ambasadorul Egiptului la Ankara. El nu se afla in Turcia decat de la mijlocul lunii august.

Tensiunea in relatiile diplomatice dintre cele doua tari a crescut dupa destituirea de catre armata a presedintelui egiptean Mohamed Morsi, la 3 iulie. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan a fost cel mai critic la adresa represiunilor purtate de noua putere impotriva miscarii Fratii Musulmani.