Din ''păcate, nu avem semnale certe că Congresul va acţiona la timp, astfel incat preşedintele sa poata semna o hotărâre de buget până la sfârşitul zilei de mâine, 1 octombrie 2013'', a anunţat Sylvia M. Burwell, directoarea Biroului pentru buget al Casei Albe. ''Prin urmare, agenţiile trebuie să puna in aplicare planurile in vederea o încetare ordonată a activităţilor lor în absenţa bugetului'', a adăugat ea.


Peste 800.000 de funcţionari federali consideraţi neesenţiali, dintr-un total de peste două milioane, ar urma să intre în concediu forţat, fără plată, începând de marţi dimineaţa. Efectivele administraţiilor vor fi reduse la un nivel minim vital, unele dintre agenţii atingând abia 5 % din efectivele lor.

Cu putin timp inainte de miezul noptii, presedintele Barack Obama a avertizat in legatura cu urmarile unei blocari a activitatii institutiilor statului. "Sute de mii de functionari vor fi trimisi imediat in concediu fara plata", a prevenit seful administratiei americane. "O paralizie va afecta economia noastra, intr-un moment de redresare evidenta", a subliniat liderul de la Casa Alba.