'După mai bine de o săptămână de dialog provocator între preşedintele american Donald Trump, şi liderul nord-coreean Kim Jong-un, am avut o săptămână fără alte ştiri îngrijorătoare, cu un calm aparent pe pieţele financiare. Cu toate acestea, săptămâna trecută a fost foarte... utilă, într-un fel, deoarece ne-a determinat să ne întrebăm ce facem cu investiţiile în cazul unei intervenţii militare. Întrebarea este, până la urmă, dacă putem lua în considerare zonele sigure tradiţionale pentru situaţii de genul acesta. Şi asta pentru că e posibilă o alterare a percepţiei riscului de către investitori...În vremuri nesigure, arată istoria, investitorii tind să renunţe la investiţiile cu risc şi să plaseze fonduri în instrumente stabile, cum ar fi aurul, titlurile de Trezorerie SUA, francul elveţian şi dolarul american. Până acum, acestea au fost cele mai stabile zone sigure din punct de vedere investiţional, deci, dacă mâine Coreea de Nord lansează o rachetă spre Guam, ne aşteptăm ca investitorii să cumpere aceste tipuri de asset-uri', apreciază Althea Spinozzi.

Reprezentantul Saxo Bank consideră, totodată, că momentul actual este unul unic în istoria americană, în care acţiunile unui om imprevizibil pot submina supremaţia SUA în lumea financiară. De când Donald Trump a preluat preşedinţia, la 20 ianuarie, ne-am bucurat de o creştere solidă - de care Trump se consideră 'responsabil' - a pieţei financiare. Dow Jones a crescut cu 10,95%, S&P 500 cu 8,51% şi Nasdaq cu 16,68%, scrie agerpres.

'Obligaţiunile germane ar putea fi un substitut pentru cele ale Trezorerie SUA - Germania e o economie stabilă, departe de Peninsula Coreeană şi de comportamentul dezordonat al preşedintelui SUA. Totuşi, o dobândă de 0,417% s-ar putea să nu fie aşa de atractivă, astfel încât ne-am putea uita şi la titlurile corporative pentru a găsi opţiuni mai ieftine şi mai sigure în lumea instrumentelor cu venit fix. Brandurile blue-chip sunt, de obicei, investiţii sigure. Când spreadurile devin mai limitate, creditul creşte în valoare. Când se întâmplă invers, valoarea titlului este corectată, dar nu va cădea la fel de mult cum cad alte asseturi riscante. Aceste titluri ale corporaţiilor bine cotate sunt în legătură strânsă cu obligaţiunile guvernamentale', mai spune Althea Spinozzi.

Conform acesteia, până acum titlurile de Trezorerie SUA şi dolarul american păreau investiţii sigure, 'însă e cazul să privim şi dincolo de ele, pentru a diversifica riscul şi limita eventualele pierderi'.