Iata principalele prevederi ale acestui plan, asa cum au fost ele prezentate de agentia Reuters.

   * Creşterea cu 30.000 de locuri a capacitatii de primire a Grecia. Agenţia pentru refugiaţi a ONU va oferi subvenţii pentru chirie şi programe implicând familii gazdă pentru cel puţin 20.000 de persoane suplimentare. O masura care va fi implementata pana la sfarsitul acestui an.
   
   * Suplimentarea cu 50.000 de locuri, pana la un total de 100.000, de-a lungul rutei din Balcanii de Vest şi Grecia.
   
   * In Slovenia, in decurs de o saptamana va fi desfăşurata o forta de 400 de ofiţeri de poliţie.
   
   * Intensificarea eforturilor pentru repatrierea migranţilor care nu au nevoie de protecţie internaţională şi intensificarea cooperării, pe acest palier, cu Afganistanul, Bangladesh, Irak şi Pakistan.
   
   * Intensificarea operaţiunii comune pe mare Poseidon în Grecia, în special prezenţa agenţiei de frontieră a UE Frontex în Marea Egee, şi consolidarea semnificativă a sprijinului Frontex pentru Grecia în înregistrare şi activităţi de amprentare.
   
   * Abţinerea de a facilita circulaţia migranţilor spre graniţa altei ţări. Nu este acceptabil să fie redirecţionaţi refugiaţii spre altă ţară.
   
   * Stabilirea de puncte de contact pentru a permite schimburi zilnice de informaţii cu privire la circulaţia migranţilor.
   
   * Schimb de informaţii cu privire la mărimea şi fluxurile de refugiaţi. Frontex, EASO si Biroul European de Sprijin pentru Azil vor asigura acest schimb de informaţii.
   
   * Contactarea instituţiilor financiare, Banca Europeană de Investiţii, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru a asigura finanţare pentru cazarea refugiaţilor.
   
   * Intensificarea cooperării între poliţii şi în acţiuni judiciare împotriva traficanţilor de migranţi, angajarea Europol şi Interpol în operaţiuni pe ruta din Balcanii de Vest.
   
   * Întărirea sprijinului pentru agenţia de frontieră a blocului Frontex la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia. Stabilirea unei noi operaţiuni Frontex la frontierele terestre externe dintre Grecia şi Macedonia şi Grecia şi Albania pentru a se concentra asupra controalelor la ieşire şi înregistrarea refugiaţilor care nu au fost înregistraţi în Grecia.
   
   * Acţiune comună cu Frontex pentru a detecta trecerea ilegală a frontierei şi sprijin de înregistrare şi amprentare în Croaţia.