Criza ruso-ucraineana face sa planeze „un risc” asupra activitatilor Airbus Space Systems, a anuntat directorul general al firmei, Francois Auque. „Este vorba de un impact semnificativ si, probabil, de lunga durata”, a estimat el.

Pentru a exercita presiuni asupra Moscovei, „americanii au decis sa nu mai acorde licente de export pentru piese componente militare si asimilate de fabricatie americana, inclusiv din domeniul spatial”, a amintit Auque. „Astfel, orice produs care contine astfel de componente nu poate fi livrat in Rusia. SUA nu mai acorda nici licentele de export necesare lansarii unui satelit care contine elemente americane si care ar urma sa fie plasat pe orbita de o instalatie ruseasca”. In acest ultim caz, licentele sunt acordate cu putin timp inaintea lansarii.

In 2014, trei sateliti fabricati de Airbus Space Systems sunt amenintati de veto-ul american. „Nu au licente”, a precizat oficialul francez. Printre altele, nu exista o aplicatie retroactiva pentru licentele de export deja acordate.

In schimb, a asigurat Francois Auque, acest veto nu vizeaza zborurile rachetelor Soyuz de la baza Kourou. Doi sateliti Galileo vor fi lansate de Soyuz in luna august a acestui an. Incepand din 2011, au fost efectuate cu succes, de la Centrul spatial din Guyana francez, sapte lansari cu Soyuz, ultimul eveniment de acest gen datand din aprilie.