Departe de agitatia generata de criza din Ucraina si de nelinistitea la fel de general provocata in Rusia de sanctiunile occidentale, presedintele Vadimir Putin a lansat cu mare fast "cel mai mare proiect de constructie din lume". Evenimentul a avut loc la inceputul saptamanii, in indepartata Siberie.

Acolo a inaugurat Putin gazoductul "Forta Siberiei": 4.000 de kilometri de conducte intre zacamintele de gaze din uriasa republica Iakutia si Marea Japoniei, dar si la est de frontiera chineza.

Incepand cu 2018, magistrala de transport va permite Rusiei sa aprovizioneze China cu gaze naturale, pentru prima data prin intermediul unei conducte, in virtutea constractului pe 30 de ani si evaluat la 400 miliarde de dolari.

Semnat la sfarsitul lunii mai dupa 10 ani de nesfarsite negocieri, contractul contitutie o mare victorie pentru Putin, angajat in cea mai mare confruntare cu Occidentul dupa cel de-al doilea Razboi mondial.

Un contract care satisface perfect interesele Rusiei si ale Chinei. Beijing are nevoie de petrol si gaze naturale pentru a face fata consumului de energie care nu conteneste sa creasca. Moscova incearca de ceva timp sa-si reorienteze spre Asia comertul sau exterior, unde economia este mai dinamica decat in Uniunea Europeana, cel mai important partener comercial in acest moment.

Conflictul dintre Ucraina si Rusia a reusit sa-i convinga, in sfarsit, pe europeni ca este cazul sa-si reduca dependenta de gazul rusesc.

Pentru Gazprom, contractul cu China constituie "o rampa de lansare pentru diversificarea activitatii grupului in regiunea Asia-Pacific, intr-un moment in care vanzarile sunt sub presiune in Europa", a comentat agentia Moody's intr-o nota publicata zilele trecute.

Totusi, subliniau expertii Moody's, realizarea unui reechilibru se anunta o misiune dificila, aproape imposibila: "Capacitatea Chinei de a exercita presiuni asupra preturilor si amploarea investitiilor necesare ar putea afecta competitivitatea sectorului rus al petrolului si gazelor naturale".

Pretul inscris in contract nu a fost divulgat, dar, potrivit diferitelor surse, se pare ca tariful impus de Beijing este departe de ceea ce si-ar fi dorit Gazprom, avand in vedere zecile de miliarde de dolari care trebuie pompate in constructia infrastructurii de transport.

In ceea ce priveste petrolul, miscarea de echilibrare este ceva mai avansata, consecinta a megacontractului incheiat anul trecut de compania Rosneft. Recent, Wall Street Journal a calculat ca 30% din exporturile de petrol ale Rusiei au fost, de la inceputul anului, orientate spre Asia. O premiera absoluta!

Si alta premiera: gigantul chinez CNPC, unul dintre cumparatorii de petrol si gaze naturale rusesti, isi va consolida prezenta in Rusia. Societatea publica detine deja 20% din proiectul de gaze lichefiate lansat de compania Novatek si de grupul francez Total in Peninsula Iamal din Arctica si coopereaza cu Rosneft in exploatarea zacamintelor din Siberia Orientala.

Recent, Vladimir Putin a evocat intrarea unui partener chinez in zacamantul Vakor si considerat unul dintre cele mai bogate din Siberia Orientala. "In caz de finalizare, afacerea va marca o evolutie majora", au apreciat expertii centrului Eurasia Group. In opinia lor, admiterea unui partener strain intr-un proiect strategic denota faptul ca "puterea de negociere a Moscovei a fost slabita de sanctiuni si ca Rosneft are nevoie de infuzie de capital".