FT precizeaza ca aceste amenintari au fost lansate de Porosnko la sfarsitul lunii august 2014, cand armata ucraineana pierdea teren in Donbas, iar seful statului ucrainean dorea o incetare imediata a focului, de teama ca, daca nu intervine, "in doua zile va ramane fara functie".

Prin urmare, scrie FT, Porosenko l-a sunat pe Putin si l-a anuntat ca, daca operatiunile luptele nu vor fi stopate, Kievul va posta pe internet toate placutele militare ale soldatilor rusi, va lua legatura cu mamele si sotiile acestora, pentru a le comunic unde se afla fiii si sotii lor.

Pentru a-l convinge de Putin cat este el de determinat sa-si puna in aplicare amenintarea, Porosenko a insistat sa-l intalneasca pe Putin. Intrevederea a avut loc in 26 august 2014, la Minsk, liderul de la Kremlin negand prezenta trupelor sale pe teritoriul Ucrainei. In acest context, Putin a afirmat ca in subordinea lui se afla 1,2 milioane de soldati si ca, daca ar dori, in doua zile ei ar putea coupa Kievului si orice capitala din UE si NATO, Vilnius, Riga sau Bucuresti.