In sfarsit, situatia economica a Rusiei a jucat si va continua sa joace impotriva militarilor, criza generata de sanctiunile occidentale impuse Moscovei pentru anexarea Crimeei si a rolului sau in conflictul din Ucraina, ajungand acum sa ameninte marile programe de aparare ale Kremlinului.

Demarata in septembrie 2015, operatiunea aeriana angajata in Siria a devenit pentru fortele armate ale Rusiei un test mult mai important decat toate conflictele militare din ultimul deceniu. In august 2008, razboiul de cinci zile cu Georgia, a scos la iveala totala incapacitate a militarilor de a reactiona operativ la conflicte.

A fost un semnal de alarma pentru autoritati si punctul de plecare pentru ampla reforma decisa de Kremlin. Dupa sase ani, in martie 2014, armata rusa a fost folosita in operatiunea militara din Crimeea. Dar adevarata proba de foc a fost Siria, sustine Kommersant. "Pentru fortele armate desfasurarea de actiuni impotriva unor inamici reali - islamistii radicali din gruparea Statul Islamic - urma sa fie examenul final al reformelor incepute de Anatoli Serdiukov si continuate de Sergei Shoigu", precizeaza cotidianul rus.

"Intr-un an, militarii au transformat solul sirian in cel mai adevarat poligon de testare a armamentului. Sute de rachete, mii de bombe, cele mai moderne mijloace de comunicatii si spionaj, aviata strategica si sisteme de aparare aeriana, toate au fost incercate in conditii reale", detaliaza publicatia citata.

In ceea ce priveste NATO, autoritatile de la Moscova spera ca venirea lui Donald Trump la Casa Alba va avea darul de reduce macar gradul de tensiune din relatiile ministerului rus al apararii cu Alianta Nord-Atlantica. "Nimeni nu crede intr-o restabilire completa a dialogului", mentioneaza Kommersant, mai ales dupa ce "de la acuzatii de incalcare a intelegerilor internationale, partile au trecut, in 2016, intr-o noua faza a confruntarii"

"Conflictul mocnit din estul Ucrainei, extinderea infrastructurii NATO pana la granitele Rusiei, numeroasele incidente cu interceptarea de avioane in Marea Baltica - toate au incins atmosfera si nervii oficialilor, oferind militarilor rusi pretext pentru a cere mai multi bani, vorbind despre apararea intereselor nationale", relateaza Kommersant, notand ca batalia pentru finantare va continua in 2017, miza fiind programele de inarmare pentru perioada 2020-2025 si care, in prezent, par puse sub semnul intrebarii.