Pentru necesarul sau energetic, Cuba cumpara produse petroliere din Venezuela, livrarile ridicandu-se anul trecut la 90.000 de barili pe zi. Dar n bugetul pe 2016, nu mai sunt suficienti bani pentru a mentine cota achiztiilor, iar autoritatile de la Havana nu au reusit sa negocieze cu partenerii o amanare a platilor din cauza crizei economice din Venezuela.

Prin urmare, importurile de titeti au scazut cu 20%. Desi consumul continua si va continua sa creasca in Cuba o data cu darea in exploatarea a noilor obiecitve turistice.

Pe acest fundal, cubanezii se tem de o revenire a anilor 1990, cand intreruperile de alimentare cu energie electrica intrasera in cotidian. De fapt, curent era doar cateva ore pe zi. "Ar fi absolut ingrozitor", comenteaza locuitorii capitalei, Havana.

Principala sursa de venit a Cubei o reprezinta exportul de nichel, produse medicale, zahar, cafea. In 2015, cand nichelul s-a ieftinit de la 14.755 dolari/tona la 8.465 in interval de 12 luni,  veniturile obtinute din exporturi a scazut de la 5,2 miliarde la 4,41 miliarde de dolari. Anul acesta, pretul la nivel a ajuns la 10.440 dolari/tona, dar s-au diminuat incasarile din livrarile de zahar.

In principiu, turismul ar fi putut salva situatia. Dupa reglementarea relatiilor diplomaice cu SUA, turismul in Cuba a inflorit, afisant, anul trecut, o crestere a veniturilor de17%, pana la 2,8 miliarde de dolari, si cu 11% in iunie 2016. Dar pentru a atrage si mai multi turisti din strainatate, Cuba are nevoie de mai mutle hoteluri.

S-au deschis, in acest sens, numeroase santiere, dar ritmul constructiilor ar putea scadea daca nu se rezolva criza din energie. Se creaza un cerc vicios. Si, deocamdata, nu exista iesire.