Fiul unui mare proprietar de pământuri spaniol, Fidel Castro şi-a surprins proprii partizani întorcându-se spre Moscova la puţin după ce a cucerit puterea în ianuarie 1959. El a sfidat 11 preşedinţi americani şi a supravieţuit unor numeroase comploturi de asasinat (638, conform Guinness Book), precum şi unei tentative eşuate de debarcare a unor exilaţi cubanezi susţinuţi de CIA în Golful Porcilor, în sudul insulei, în aprilie 1961.

Cateva luni mai tarziu, in februarie 1962, preşedintele american John F. Kennedy a decretat un embargou comercial şi financiar, în vigoare si astazi şi care apasă greu asupra economiei cubaneze, în pofida unor relaxări decise de in urma cu doi ani de administraţia Barack Obama.

Tovarăş de arme cu luptătorul de gherilă argentinian Ernesto 'Che' Guevara, Fidel Castro s-a dorit şi exportator al revoluţiei marxiste în America Latină şi în Africa, mai ales în Angola, unde trupele cubaneze au luptat timp de 15 ani. Revoluţia sa suscită încă o certă fascinaţie, iar regimul său se laudă cu eradicarea analfabetismului şi cu un sistem de sănătate eficient şi accesibil celor 11,1 milioane de locuitori ai insulei, o performanţă rară pentru o ţară din America Latină, relateaza agerpres.

Destrămarea URSS în 1991, principalul sponsor al regimului cubanez, a provocat însă o lovitură teribilă economiei insulei. Populaţia s-a confruntat cu mari penurii, iar Castro a decretat o 'perioadă specială în timp de pace', mulţi prezicând sfârşitul regimului său. Maestru al supravieţurii politice, El 'Lider Maximo' a găsit o nouă sursă de venituri pentru Cuba, prin turism, dar mai ales noi aliaţi, China şi Venezuela preşedintelui Hugo Chavez, prezentat de Fidel Castro drept 'fiul său spiritual'.

Şi-a creat însă foarte numeroşi inamici şi critici, concentraţi mai ales printre exilaţii cubanezi la Miami, care l-au considerat un tiran nemilos. În cele din urmă, nu eforturile Washingtonului sau ale exilaţilor cubanezi, şi nici prăbuşirea comunismului sovietic nu au pus capăt conducerii ale. Boala a fost cea care l-a obligat să-i cedeze puterea fratelui său mai mic, Raul, mai întâi provizoriu în 2006, apoi definitiv în 2008.

Castro şi-a ţinut întotdeauna secretă viaţa privată. Partenera sa Dalia Soto del Valle, alături de care a trăit începând din anii 1960 şi împreună cu care are cinci fii, ar urma să asiste la funeraliile celui care mai are cel puţin încă trei copii - printre care o fată ce trăieşte la Miami -, cu alte trei femei.