A fost una dintre cele mai ample infractiuni de acest gen din istoria moderna a Marii Britanii, comisa cu aproape un an in urma, de sarbatorile pascale. Ancheta si audierile au demonstrat fara drept de tagad ca jaful secolului, o operatiune planificata din timp si cu minutiozitate, a fost executata intr-un mod absolut stralucit. 

Iata cum au evoluat lucrurile:

  • August 2012: Daniel Jones, unul dintre liderii grupului, s-a apucat sa studieze, pe diferite site-uri de internet, instalatii de foraj de mare precizie.
  • Mai 2014: Jones opteaza pentru Hilti DD 350, masina cu ajutorul careia hotii au efectuat o mare gaura in peretele depozituui.
  • 14 februarie 2015: Unul dintre patronii magazinelor de bijuterii de pe Hatton Garden declara ca se simte permanent supravegheat de niste persoane aflate in masini parcate in fata imobilelor cu numerele 88 si 90.
  • 31 martie 2015: Unul dintre vizitatorii depozitului de bijuterii de pe Hatton Garden 88-90 asteapta liftul mai mult ca de obicei. Cand, in sfarsit, usile s-au deschis, in cadrul a aparut un barbat grizonat, imbracat intr-o salopeta albastra de lucru. Dupa descriere a fost Perkins. Alaturi se aflau tot felul de instrumente si aparate. Barbatul zambea rapitor, pentru ca nu mai era loc in cabina liftului.
  • 2-5 aprilie 2015. Jaful secolului. Infractorii fug cu o furgoneta alba.
  • 7 aprilie: Un angajat al companiei descopera ca depozitul a fost jefuit.

In septembrie 2015, principalii autori ai jafului - Perkins, Jones si Collins, precum si creierul operatiunii Brian Rider, au aparut in fata instantelor de judecata, unde si-au recunoscut vina. Mai mult, Jones a promis sa le arate politistilor unde a ascuns obiectele furate. Unde au gresit "bunicii pusi pe rele"?, s-a intreabat Daily Mirror, cerand parerea expertilor.

Astfel, Freddy Forman, care a primit 9 ani de inchisoare pentru ca a spart un vagon cu bani, a declarat ca hoteii de pe Hatton Garden au ramas in urma timpului. "Noile tehnologii au puterea de a depista orice mica eroare. Spre exemplu, unul dintre hoti a folosit cartele de transport Oyster, care fixeaza toate deplasarile pasagerilor. Iar politia face tot posibilul pentru a-i prinde pe raufacatori, simpla calatorie cu autobuzul putand fi un punct de plecare", a explicat el.

Alt reprezentant al lumii criminale a declarat pentru Mirror, sub acoperirea anonimatului, ca hotii s-au purtat prosteste. "E o aiureala generala. Inainte de toate, infractorii impart prada, o ascund si cateva luni stau departe unii de ceilalti. Daca ar fi procedat asa, politia nu ar fi descoperit nimic".

Potrivit BBC, politia nu a reusit sa recupereze tot ce s-a furat, avand in vedere ca unul dintre complicii bandei nu a fost prins. Se presupune ca acesta a plecat cu aur si bijuterii in valoare aproximativ 10 milioane de lire sterline. In rest, intr-un cimitir din Londra au fost gasite doua pungi de plastic cu o parte din obiectele sustrase.