Culorile pastelate sunt în trend în moda europeană feminină în acest an, cu o tentă marcat culinară, designerii având ca surse serioase de inspiraţie alimente şi băuturi precum şerbetul, vinul şi curry.

"Creatorilor de modă le place să lucreze cu poveştile culorilor", spune designerul Robert Herzog de la şcoala de modă din Stuttgart, citat de agenţia DPA. În acest an, ei par să fi decis cum să le folosească.

Alături de curry şi portocaliu strălucitor, sunt la modă şi nuanţele pământii, cea mai populară fiind roşu-brun, inspirată din culoarea vinului dulce Marsala din Italia. Marsala a fost declarată 'Culoarea Anului 2015' de compania Pantone, ce stabileşte standardele în culoare, şi a devenit vizibilă în multe lanţuri de magazine din Europa, precum Zara.

Designerii au 'descoperit', de asemenea, culorile mai deschise, pe care Herzog le compară cu un 'magazin de îngheţată'. Acestea includ tonuri de şerbet, cum ar fi trandafiriu, gri/lila şi galben pal. Ducesa de Cambridge purta o fustă cu flori galben pal când a prezentat-o pentru prima dată în public pe fetiţa ei nou-născută, Prinţesa Charlotte.

"Tonurile pastelate sunt foarte importante în acest an", confirmă Karin Veit, director de creaţie la casa de modă Marc Cain. Nuanţele fistic sau trandafiriu spun "o poveste de blândeţe şi feminitate plăcută", argumentează Veit, conform căreia, 'sunt pe val' imprimeurile florale şi cele reprezentând animale, dungile şi bulinele, precizeaza agerpres.