Cum au gandit expertii ucraineni: pentru cele patru tari enumerate mai sus, a caror populatie insumata este de 69 milioane de oameni, s-au cheltuit 149 miliarde de euro. Ceea ce inseamna ca fiecare locuitor „a costat” 2,290 de euro. Ca atare, avand in vedere ca Ucraina numara 45,5 milioane de locuitor, pentru modernizarea economiei tarii va fi nevoie de 104,195 miliarde de euro.

Dar, tinand cont de starea infrastructurii sociale, de epuizarea principalelor fonduri ale Ucrainei, comparativ cu statele enumerate, specialistii institutului au decis sa majoreze suma la 156,292 miliarde de euro.

In octombrie, seful guvernului de la Kiev, Nikolai Azarov, a declarat ca pentru adaptarea la normele tehnice ale Uniunii Europene, Ucraina va avea nevoie de 165 de miliarde de euro in decurs de 10 ani. Bruxelles s-a aratat socat de cifrele avansate, catalogate drept nejustificate si speculative.

In alta ordine de idei, Ucraina a afirmat ca UE ar trebui sa compenseze pierderile inregistrate de Kiev in relatiile comerciale cu Rusia si CSI. „De ce ar fi obligat Bruxelles-ul sa acopere pierderile generate de terte parti?”, s-a intrebat, oarecum retoric, seful misiunii UE in Ucraina, Jan Tombowski. „Oricum, ce forma ar urma sa capete aceasta compensatie? UE este dispusa sa contribuie la reforme economice. Dar UE nu intentioneaza sa plateasca datoriile Ucrainei”, a subliniat diplomatul european.