Un grup de astrofizicieni in frunte cu Edo Berger considera ca tot aurul din Univers a aparut in urma ciocnirii masivelor nuclee a doua stele moarte, care inainte au fost supernove. Un fenomen extrem de rar, de foarte mare amploare, dar care, din fericire, a reusit sa fie observat de cercetatori.

Berger este de parare ca aur se gaseste in cantitati limitate nu numai pe Terra, dar in intreg Universul. Motivul este simplu: metalul galben apare numai in cazul unor uriase catastrofe spatiale si nu poate fi produs in interiorul unei planete, cum se intampla cu fierul sau carbonul.

O concluzie la care s-a ajuns pe baza analizarii unei scurte explozii de raza gama, produsa la o distanta de 3,9 miliarde de ani lumina. Cel mai apropiat dintre fenomenele de acest gen pe care cercetatorii au reusit sa le observe. Aceasta explozie a aparut in urma ciocnirii a doua stele neutronice, coliziune care a generat o lumina specifica timp de mai multe zile. Analiza acestui fenomen a permis sa se presupuna ca respectiva coliziune a dat nastere la numeroase metale grele, inclusiv aur.