"Conducerea Pentagonului a comandat aceasta analiza cu scopul de a spori eficienta uriaselor departamente care se ocupa de prelucrarea diferitelor documente, pentru a evidentia banii economisiti, ce urmau sa fie directionati spre nevoi militare. Dar cand s-a constatat ca amploarea cheltuielilor nejustificate este mult mai mare decat s-a anticipat, sefii au renuntat rapid la proiect", relateaza Washington Post.

Raportul a fost intocmit in ianuarie anul trecut si descria cum pot fi economisite 125 de miliarde de dolari in 5 ani. "Planul nu impunea nici reducerea numarului de angajati civili, nici trecerea in rezerva a militarilor. Se miza pe micsorarea aparatului administrativ prin plecari voluntare si pensionari anticipate. Se dorea, de asemenea, renuntarea la o serie de contracte costisitoare si folosirea mai eficient a tehnologiilor informationale", a detaliat ziarul citat.

Potrivit analizei, Pentagonul a cheluit aproape un sfert din bugetul sau de 580 de miliarde de dolari pe activitati precum elaborarea de rapoarte contabile, resurse umane, logistica si pe gestionarea patrimoniului. "Au fost platiti 1014 oameni care indeplineau functii auxiliare pentru 1,3 milioane de militari activi", a subliniat Washington Post.

"Toti se plang ca nu au bani. Noi am propus o modalitate de a economisi o gramada de bani", a comentat investitorul Robert L. Stein. Potrivit spuselor sale, datele folosite in raport au fost "incontestabile", iar faptul ca Pentagonul a ascuns rezultatele aceslei analize este ca o farsa. "Vom ajunge intr-o situatie periculoasa, cheltuind bani ca si cum ei nu inseamna nimic pentru noi", a adaugat el.