In opinia ziaristului american, presedintele rus, maestru in judo, intelege foarte bine cum sa exploateze vulnerabilitatile adversarului impotriva acestuia. "Putin stia ca niciodata nu va putea concura cu SUA pe linie de armament conventional, investindu-si toti banii in sisteme de lupta in spatiul cibernetic", scrie autorul articolului, apreciind ca un milion de oameni inarmati cu tablete si smartphone-uri pot face mai mult rau decat un milion de oameni inarmati cu pusti.

America nu a fost insa pregatita pentru un astfel de razboi, astfel ca Rusia a invins, crede Rosenblum. El sustine ca Putin a folosit pentru prima data arma cibernetica in alegerile prezidentiale din 2016, pentru ca presedinte sa ajunga "un prostalau egocentrist usor de manevrat".

In opinia lui Rosenblum, dupa multi ani de pregatire in KGB, sa colaborezi cu un presedinte slab, Donald Trump, a fost pentru Putin floarea la ureche. "Instalandu-si marioneta la Casa Alba, rusii au lasat-o mai moale, acordandu-i libertate, pentru ca aceasta, fara sa-si dea seama, sa declanseze in SUA un razboi civil. A fost simplu", scrie jurnalistul american.

Potrivit afirmatiilor sale, amestecul rusilor in alegerile americane a provocat o crestere a miscarii extremiste de dreapta in SUA si tot Rusia a fost cea care, prin intermediul atacurilor ei cibernetice, ar fi stimulat-o. Pana la Trump, continua Rosenblum, extremistii de dreapta au fost "un grup mic, dar inarmat pana in dinti", cu mai "multe arme de foc decat Armata Rosie".

Dar dupa venirea lui Trump pe internet s-au inmultit ingrijorator de rapid articolele despre "violenta extremei stanga", despre "pericolul care planeaza asupra americanilor adevarati", despre "dreptul celor asupriti de a-i da jos pe asupritorii lor". Toate astea, afirma ziaristul, au pornit de la Moscova.

Ca atare, Washingtonul, ca de altfel intreaga tara, s-a transformat in doar cateva luni intr-o versiune americana a capitalei somaleze, Mogadishu: "insurgenti" inarmati patruleaza pe strazi, legile si ordinea sunt incalcate, intreaga natiune este "invinsa din interior". "Americanii s-au distrus singuri. Si uite asa s-a incheiat al treilea Razboi mondial", concluzioneaza Rosenblum.