Nascut la 28 iunie 1971, la Pretoria, Elon Reeve Musk este, din 2002, american si locuieste, in prezent, la Los Angeles. La varsta de 12 ani, viitorul om de afaceri vinde primul sau program de jocuri video. Fratele sau, Kimbal Musk, povesteste cum Elon citea cam doua carti pe zi, din cele mai variate domenii.

Plecat sa-si continue studiile, mai intai in Canada, apoi in Statele Unite, Elon suspenda, in 1995, doctoratul sau in fizica energetica la Universitatea Stanford, pentru a fonda, impreuna cu altii, firma Zip2, cumparata in 1999 de Compaq, divizia AltaVista, pentru 341 milioane de dolari.

In martie 1999, Muks fondeaza o banca online numita X.com, care devine, in februarie 2001, Paypal. Un an mai tarziu, societatea este preluata de wBay pentru 1,5 miliarde de dolari. In iunie 2002, Musk infiinteaza a treia sa companie, Space Exploration Technologies (SpaceX). Care este secretul acestui succes? In editia sa electronica, publicatia The Independent dezvaluie care sunt pasii urmati de omul de afaceri pentru a urca pe scena miliardarilor.

1. Ai in vedere mai multe domenii

De regula, se merge pe ideea ca, pentru a excela, un om ar trebui să se axeze pe un sigur domeniu. Dar circumstantele actuale reclama cunoştinte din cât mai multe domenii posibile, chiar si la un nivel superficial. Bagajul de cunostinte al lui Elon Musk este vast si se intinde de la sţiinţa despre rachete la inteligenţa artificială şi inginerie. Altfel spus, cu cat înveţi mai multe noţiuni din diferite domenii, cu atât vei fi mai avantajat.

2. Învaţă să folosesti bagajul de cunostinte

Inca din copilarie, Musk obişnuia să citească două cărţi pe zi, din tot felul de domenii, de la ficţiune si filozofie, la religie si programare. O sete de cunoastere care, ulterior, i-a permis sa abordeze o mare variaţie de subiecte. Astfel, Elon a reuşit să transfere ce învăţa dintr-un domeniu într-un context şi să îl aplice în altul.

3. Explorează şi reconstruieşte

Pentru a avea succes, pentru a intelege cum stau lucrurile, când învaţă, o persoană trebuie să analizeze cum s-a ajuns acolo, sa intre in detalii, sa compare şi să reconstruiască. In plus, orice om dornic de afirmare trebuie sa caute acea tehnica de învăţare care i se potriveşte cel mai bine.

Dupa explorare, urmeaza reconstruirea principiilor învăţate din alte domenii şi aplicarea lor. De exemplu, Musk a învăţat despre industria aerospaţială - şi a putut crea SpaceX; domeniul auto pentru a crea Tesla sau tehnologia pentru a crea PayPal. Câteva întrebări care ar putea ajuta la asimilarea informaţiei prin procesele lui Musk sunt: ”De ce anume îmi aminteşte acest lucru?” sau ”De ce îmi amintesc acest lucru?”.