"Ma tem ca acelasi lucru se va intampla si cu Trump", scrie autorul. In opinia lui, Trump va pierde alegerile, dupa toate probabilitatile. Dar campania lui electorala a schimbat deja viata politica din SUA si din lume, iar in urmatoarele sase luni vor lasa o amprenta si mai puternica.

Semnatarul materialului enumera cinci teme si idei care au patruns deja in cotidianul politic.

1. "Refuzul globalizarii si a comertului liber". O tema comuna pentru Trump si Berni Sanders. "Influenta se face deja resimtita. Hillary Clinton se indeparteaza usor de Tratatul transatlantic, desi pana acum a militat in favoarea semnarii acestui acord comercial", sustine Rachman in paginile FT.

2. Nationalism. Consecintele globale ale nationalismului american pot fi dintre cele mai serioase, pentru ca SUA reprezina fundamentul sistemului international de securitate si sunt emitentul valutei mondiale de rezerva.

3. Ideea "confruntarii civilizatiilor", mai precis cele occidentala si islamica.

4. "Atacuri permanente la adresa elitelor, inclusiv asupra Washingtonului, Wall-Stret-ului si a universitatilor".

5. "Afirmatia ca nu poti avea incredere in cele mai importante mijloace de informare in masa, pasiunea pentru alternative, pentru scenarii conspirative, care au cucerit internetul", scrie autorul articolului. Trump, spre exemplu, afirma ca Barack Obama nu s-a nascut in SUA. "Aceasta aplecare spre teoria conspiratiei dauneaza democratiei", crede Rachman.

"Trump a demonstrat deja forta politica a ideilor sale", concluzioneaza analistul. In opinia lui, succesul lui Trump joaca in favoarea nationalistilor din SUA si din Europa.