Actorul îl interpretează în film pe Ron Woodruff, un cowboy bolnav de SIDA. Ca să fie credibil, McConaughey a slăbit 20 kg și eforturile lui nu au fost zadarnice din moment ce este nominalizat la premiile Oscar la categoria cel mai bun actor. Partenerul său din film, Jared Leto, este și el în cursa pentru trofeul pentru cel mai bun actor în rol secundar.

McConaughey ajunsese să mănânce doar o felie de carne de pui, albușul de la ou și să bea Coca Light. 'Trebuie să îți revezi toate obiceiurile, iar zilele par îngrozitor de lungi. Crezi că a venit ora prânzului și constați că este doar 09.30 dimineața', spune Matthew McConaughey într-un interviu pentru Radio Times. 'Am un jurnal cu tot ce am mâncat în acea perioadă și cu siguranță voi spune într-o bună zi ce conține, fiindcă a fost o aventură deloc plăcută', a adăugat el.

Actorul a trebuit să aibă grijă și de sănătate: odată ce a coborât sub 64 kg, a început să aibă tulburări de vedere, problemă care nu i-a trecut nici astăzi. În plus, era extrem de slăbit fizic, constatând cu mirare că nu putea face mai mult de cinci flotări fără să obosească complet, scrie Agerpres in pagina electronica.